Στην Καρδίτσα, και στο Εργατικό Κέντρο, βρέθηκε σήμερα κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού- Τουρισμού αποτελούμενο από τον πρόεδρο κ. Γιώργο Χότζογλου και τον Γ.Γ. κ Δημήτρη Κουτούκη.
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ανέφερε: “… ο κλάδος χτυπήθηκε ανεπανόρθωτα από την πανδημία, για μεγάλο χρονικό διάστημα ζούσε με εισοδήματα της τάξεως των 534 ευρώ με την αναστολή της σύμβασης εργασίας, τα οποία δε δίδονταν κάθε μήνα όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά κάθε 45 και 50 μέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Μετά, οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο που είναι και ο συντριπτικός αριθμός, ζούσαν με το ταμείο ανεργίας το οποίο είναι μόλις για 3 μήνες”.
Αναφερόμενος στη φετινή σεζόν, είπε ότι προμηνύεται καλή αλλά οι εργαζόμενοι κρατάνε μικρό καλάθι. «Ο κλάδος δείχνει τη γύμνια του φέτος μετά την υγειονομική κρίση. Ξεκινήσαμε με μια μαύρη τρύπα στις θέσεις εργασίας, υπάρχει κενό περίπου 50.000 θέσεων στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ποιότητα στο προϊόν… Έχουμε τις τελευταίες δέκα ημέρες κύμα αποχωρήσεων από τον κλάδο ή αλλαγή επιχείρησης από τους εργαζόμενους οι οποίοι πήγαν για δουλειά το Μάιο. Και ειδικότερα στον επισιτισμό. Άντεξαν δηλαδή έναν μόλις μήνα τις συνθήκες γαλέρας».
Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, όμως η διαφορά με τη φετινή χρονιά είναι ότι τότε υπήρχε μεγάλος αριθμός προσωπικού. «Τώρα υπάρχει φυγή εργαζομένων από τον κλάδο. Μην αντέχοντας αυτήν την κοροϊδία των 534 ευρώ και την κυβερνητική αναλγησία σε ό,τι αφορά τη στήριξη των εργαζομένων, αποχώρησαν και στράφηκαν σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας ή μετανάστευσαν σε ανταγωνιστικές χώρες. Δυστυχώς αυτός που πηγε για δουλειά φέτος δουλεύει για τρεις».
Ως δεύτερη αιτία για τις κενές θέσεις ο κ. Χότζογλου ανέφερε την “καταστρατήγηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας… Η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλληλων έχει κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτική εδώ και 1,5 χρόνο. Αυτήν τη στιγμή με τις περιοδείες που κάνουμε σε όλη τη χώρα διαπιστώνουμε ότι δεν εφαρμόζεται ούτε στο 10% των επιχειρήσεων”.
Την άλλη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για να ελέγξει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κηρυχθεί η σύμβαση του επισιτισμού γενικώς υποχρεωτική. Ωστόσο, υπογράμμισε, οι συμβάσεις θα πρέπει τα τηρούνται και να επεκταθούν.
Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει η επιμήκυνση της επιδότησης των εργαζομένων τους λεγόμενους “νεκρούς μήνες”. «Όσες μέρες δουλεύουμε το καλοκαίρι, όσα ένσημα μαζεύουμε το καλοκαίρι τόσες μέρες να επιδοτούμαστε το χειμώνα. Με αυτήν την πρόταση επιτυγχάνονται τρία πράγματα. Πρώτον οι εργαζόμενοι θα δουν ένα εισόδημα για δυο τουλάχιστον μήνες παραπάνω, δεύτερον θα καταφέρουμε ένα καίριο χτύπημα στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο μας και τρίτον, θα δει και ο ΕΦΚΑ έσοδα στα ταμεία του. Έτσι θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο… Τέλος θα πρέπει να επανέλθει το εφάπαξ στην εικοσαετία που κόπηκε με το νόμο Κατρούγκαλου και να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί.», ανέφερε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος