Πως θα λειτουργήσουν πρότυπα και πειραματικά σχολεία στο Βόλο

Δύο πρότυπα σχολεία και δύο πειραματικά θα λειτουργήσουν στο Βόλο από τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022. Πρότυπα είναι το 2ο Γυμνάσιο Βόλου και το 2ο ΓΕΛ Βόλου και πειραματικά το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Σε συνέντευξη Τύπου δόθηκαν διευκρινίσεις για τους γονείς και τους μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα δύο Γυμνάσια, κυρίως, σχολεία «επίλεκτα γιατί είναι σπουδαία, διαφορετικά, ενδιαφέροντα, δημιουργικά», όπως τα χαρακτήρισε ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας.

Το πρότυπο σχολείο, είναι ένα σχολείο αριστείας και αφορά μαθητές με όρεξη για διάβασμα, εμβάθυνση, με ύλη περισσότερη από αυτή που προσφέρεται σε άλλα σχολεία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σταχτέα. Πειραματικό είναι αυτό στο οποίο αντιπροσωπεύονται όλες οι κοινωνικές τάξεις της περιοχής, αλλά σε αυτό εφαρμόζονται νέες μέθοδοι διδασκαλίας, καινοτόμες δράσεις, νέα βιβλία. «Εδώ εφαρμόζονται πειραματικά όσα προβλέπουν οι νέες μέθοδοι της παιδαγωγικής, μετά βέβαια από αξιολόγηση των προτάσεων από την ειδική επιστημονική επιτροπή του σχολείου αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. Στη συνέχεια, αν η εφαρμογή τους αποδειχτεί ικανοποιητική και προς την σωστή παιδαγωγική κατεύθυνση, λαμβάνεται απόφαση για εφαρμογή τους και στα υπόλοιπα σχολεία», εξήγησε η κ. Χατζηδημητρίου διευθύντρια του πειραματικού 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας.

Στην πρώτη Γυμνασίου του πρότυπου σχολείου θα φοιτήσουν μαθητές που θα πετύχουν στις εξετάσεις που θα δώσουν στις 28 Ιουνίου του 2021 και αν προκύψουν κενές θέσεις τότε αυτές θα προκηρυχθούν για το Σεπτέμβριο του 2021, και γι αυτό οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν πότε θα αναρτηθεί η προκήρυξη στον τύπο ή στην ιστοσελίδα του σχολείου ή σε αυτή της Β’θμιας Εκπαίδευσης. Οι εξετάσεις γίνονται στη γλώσσα και τα μαθηματικά και καλύπτουν την ύλη του δημοτικού σχολείου, ενώ θα είναι πολλαπλής επιλογής. «Αφού καλυφθούν τα στοιχεία των παιδιών, η επιτροπή που θα ορίσει το υπουργείο εκπαιδευτικής πολιτικής, θα τα παραλάβει, θα πάνε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θα σκαναριστούν και αυτόματα θα βγουν τα αποτελέσματα που θα γνωστοποιηθούν στους γονείς ηλεκτρονικά και στο σχολείο όπου θα έχει πρόσβαση ο διευθυντής. Στη συνέχεια οι γονείς των επιτυχόντων θα κάνουν αίτηση έντυπη στο σχολείο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021», εξήγησε ο κ. Σταχτέας.

Στην 1η τάξη του πρότυπου Γυμνασίου αλλά και του πειραματικού κανείς μαθητής δεν γράφεται αυτοδίκαια, αλλά οι γονείς πρέπει να κάνουν αίτηση σε ψηφιακή πλατφόρμα και να την εκτυπώσουν. Στο πρότυπο θα γίνουν εξετάσεις όπως προαναφέρθηκε, ενώ στο πειραματικό θα γίνει κλήρωση με βάση τις αιτήσεις σε κεντρικό επίπεδο. Στην περίπτωση του πρότυπου δικαίωμα να κάνουν δήλωση έχουν γονείς όχι μόνο από τη Μαγνησία αλλά και από άλλους νομούς. «Είναι δύο σχολεία σημαντικά που αναβαθμίζουν την τοπική εκπαιδευτική πραγματικότητα», επισήμανε ο κ. Σταχτέας.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα τόσο του πρότυπου όσο και του πειραματικού σχολείου είναι το ίδιο με τα άλλα σχολεία, ενώ είναι προαιρετική η συμμετοχή σε «ομίλους», ομάδες που θα δημιουργηθούν για να καλύψουν ενδιαφέροντα των μαθητών, με δύο ώρες την εβδομάδα εκτός ωραρίου. Οι επιδόσεις όμως σε αυτές τις δραστηριότητες θα αξιολογούνται και θα βαθμολογούνται.

Τόσο τα πρότυπα όσο και τα πειραματικά σχολεία έχουν διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου λειτουργούν Παιδαγωγικά Τμήματα, Τμήμα προσχολικής αγωγής, αλλά και ΙΑΚΑ. Όπως εξήγησε ο κ. Ζαχαρός, διευθυντής του πρότυπου 2ου Γυμνασίου, «οι φοιτητές επί πτυχίω ή μεταπτυχιακοί σε συνεργασία με το πρότυπο γυμνάσιο ή Λύκειο θα μπορούν να κάνουν την έρευνά τους, να συνεργάζονται με τα σχολεία, να βοηθούν τα σχολεία. Η άμεση εποπτεία των σχολείων ξεφεύγει από την Β’ θμια Εκπαίδευση και υπάγονται στο αυτοτελές τμήμα Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας για το οποίο αποφασίζει μία διορισμένη επιτροπή. Αυτοί αποφασίζουν για προσλήψεις εκπαιδευτικών κ.α.».

Σε ότι αφορά στους αλλοδαπούς μαθητές που φοιτούν στην πρώτη τάξη του σχολείου που έγινε πρότυπο, όσοι παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα και δεν είναι σε ειδικό τμήμα ένταξης, μπορούν να συνεχίσουν στην Β’ τάξη του πρότυπου  ή πειραματικού σχολείου, εκτός αν επιθυμούν να φοιτήσουν σε άλλο σχολείο, όπως κάθε άλλος μαθητής. Οι άλλοι θα μεταφερθούν σε άλλα σχολεία που θα διαθέτουν τμήμα ένταξης.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν ήδη στα εν λόγω σχολεία έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στο νέα σχολεία, διαφορετικά θα μετακινηθούν σε άλλα. Όπως όμως εξήγησε ο κ. Ζαχαρός, στο πρότυπο σχολείο θα πρέπει να υπηρετούν εκπαιδευτικοί αυξημένων προσόντων. «Θα πρέπει να έχουν ένα μεταπτυχιακό, να έχουν κάνει σεμινάρια σχετικά με την εκπαίδευση, να γνωρίζουν ξένες γλώσσες κλπ. Θα είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σε αυτό το σχολείο για ένα χρόνο στην αρχή για μας που είμαστε καινούργιο σχολείο και αν έχουν θετικό πρόσημο στην κρίση τους να συνεχίσουν για τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχουν οριστικές τοποθετήσεις σε αυτά τα σχολεία. Οι συνάδελφοι που είχαν οργανική θέση έχουν το δικαίωμα να καταλάβουν θέση σε άλλο σχολείο ή να υπηρετήσουν στο πρότυπο», εξήγησε ο κ. Ζαχαρός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος