Προτάσεις και εντυπώσεις από την κριτική επιτροπή του 37ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Προτάσεις αλλά και εντυπώσεις από τη μέχρι σήμερα 37η διοργάνωση του ερασιτεχνικού φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου Καρδίτσας, έκαναν τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής που αποτελείται από τους, Γιάννη Σολδάτο, συγγραφέα – σκηνοθέτη – εκδότη, Παύλο Κάβουρα, καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Αντώνη Χαλκιά, σκηνογράφο, Παύλο Βησσαρίου, ηθοποιός – σκηνοθέτης και Ευανθία Ε. Στιβανάκη, καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ – σκηνοθέτιδα.

Αρχικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Σολδάτος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι κατά των βραβείων, σημειώνοντας: “Θα ήθελα να ήταν μια μεγάλη γιορτή και να γίνονταν μια ζύμωση 8 ημέρες συζητώντας για θέατρο. Δυστυχώς τα οικονομικά δεν είναι τέτοια που να βοηθούν. Να ήταν μια πραγματική γιορτή του θεάτρου. Μακάρι να μπορούσατε να το ανοίξετε. Και έτσι όμως καλά είναι. Μαθαίνω ότι είναι το πλέον έγκυρο Φεστιβάλ. Χαίρομαι που είμαι εδώ. Στην Επιτροπή είναι όλοι ένας και ένας. Γνώστες και με ανοιχτό μυαλό».

Ο κ. Παύλος Κάβουρας, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετείχε στο φεστιβάλ, τόνισε ότι “ο ήχος είναι μια σημαντική διάσταση της θεατρικής πραγματικότητας. Χαίρομαι που το Φεστιβάλ έχει περιλάβει το Μουσικό Σχολείο. Η καλλιέργεια θεατρικής παιδείας είναι μια σημαντική διάσταση. Είμαστε σε μια πόλη που ευτυχεί να έχει έναν σημαντικό θεσμό. Το Μουσικό Σχολείο. Τα σεμινάρια είναι επίσης πολύ σημαντικά και η συνομιλία ανθρώπων ειδικών με τους δασκάλους. Οι ίδιοι μου ζήτησαν να κάνουμε σεμινάρια. Αυτό θα διεύρυνε το Φεστιβάλ. Θέλω να εξάρω τα σεμινάρια που είναι παλιός θεσμός και ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια. Εύχομαι έτσι να συνεχίζει το Φεστιβάλ και να μπολιάσουμε τις δικές μας ιδέες».

Ο κ. Χαλκιάς έκανε πρόταση η Επιτροπή Αξιολόγησης να είναι και η Κριτική Επιτροπή. Να επιφορτιστεί με την ευθύνη. “Πρέπει να δεις την παράσταση στο σύνολό της. Έχει μεγάλη αξία να συμμετέχουν οι υπεύθυνοι των θιάσων στα σεμινάρια και στις επαφές των υπόλοιπων θιάσων. Άλλη μια δράση που θα μπορούσε να προστεθεί είναι το ιδιωματικό θέατρο. Να έρθουν και θίασοι ιδιωματικού λόγου. Εύχομαι την καλύτερη πορεία του Φεστιβάλ», επισήμανε.

Ο κ. Βησσαρίου ανέφερε ότι το Φεστιβάλ είναι μια γέφυρα πολιτισμού. Έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να ενώσει ομάδες και να αναδείξει ταλαντούχους ηθοποιούς. Διδασκόμαστε καθημερινά από αυτό που συμβαίνει. “Θέλουμε το καλύτερο και ελπίζουμε το 38ο Φεστιβάλ να είναι μια ακόμα καλύτερη γιορτή».

Τέλος η κ. Στιβανάκη είπε: «Είναι η 15η φορά που έρχομαι εδώ είτε για το Φεστιβάλ και τα Καραϊσκάκεια είτε για Συνέδρια. Το 37 είναι πολύ μεγάλο. Είναι ένας άθλος της πόλης. Άρα, υπάρχουν άνθρωποι με πλάτη, μυαλό και ιδέες. Οι όποιες προτάσεις είναι στο πλαίσιο μιας δημιουργίας και εξέλιξης. Η πανδημία δημιούργησε ένα όριο πριν και μετά. Και για τους θεσμούς και για τους θιάσους. Η πανδημία μας δείχνει ότι πράγματα που είχαν μια κανονικότητα τώρα χρειάζονται μια πιο προχωρημένη πραγματικότητα. Το Φεστιβάλ Θεάτρου είναι μια τελετουργία της άνοιξης».

Να σημειωθεί ότι λόγω κρουσμάτων covid, η Θεατρική Ομάδα ENTREMOSOTROS της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Έτσι, λοιπόν, αύριο το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στον οποίο και αφιερώνεται η φετινή διοργάνωση.

Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο με τίτλο: «Οδύσσεια σωμάτων στο έργο του Νίκου Κούνδουρου» σε σκηνοθεσία Αντώνη Μποσκοϊτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος