Περί τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός καινοτόμου και πρωτοπόρου προγράμματος, που αφορά στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου, σε μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων της Μαγνησίας και το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα ασφαλούς πλοήγησης και χρήσης του διαδικτύου με τίτλο «Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο με σιγουριά» θα υλοποιηθεί σε συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, ε στόχο να μάθουν οι μαθητές θεωρητικά αλλά και βιωματικά πως μπορούν να προστατευτούν από τις απειλές του διαδικτύου.
Το πρόγραμμα, που θα συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και τη βιωματική διάδραση θα αφορά αρχικά στους μαθητές του Γυμνασίου, ξεκινώντας από την Α΄τάξη με δυνατότητα επέκτασης και στις υπόλοιπες, καθώς και στους μαθητές των Ε και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού.
Θα υλοποιηθεί αρχικά σε επιλεγμένα Γυμνάσια κι έπειτα πιο γενικευμένα, ενώ θα αξιοποιηθούν οι ώρες διδασκαλίας της Πληροφορικής και τα μέσα κάθε σχολικού εργαστηρίου, καθώς και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων όπως και οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή τόνισε – μεταξύ άλλων – πως μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά ώστε να εφαρμοστεί και σε άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας.
Όπως είπε “Το διαδίκτυο αποτελεί έναν τρόπο μόρφωσης και επικοινωνίας των παιδιών αρκεί να περιοριστούν οι παγίδες που κρύβονται σε αυτό, κάτι που είναι και ο απώτερος σκοπός αυτού του προγράμματος”.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως οι μαθητές έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα, κινδύνους, που σε παλιότερες εποχές θα φαινόντουσαν σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
“Είναι απίστευτοι οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται ένας νέος, ένας μαθητής, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Ελοχεύουν άπειροι κίνδυνοι από τους οποίους πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε ώστε να μπορεί να τους αντικρούσει” τόνισε ο κ. Σαβελίδης, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό, “αγκάλιασαν” την πρόταση της υφυπουργού Παιδείας, κ. Μακρή για τη οργάνωση ενός προγράμματος που θα στοχεύει στην προστασία των μαθητών από τους κινδύνους του διαδικτύου.
Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο δίνει – όπως είπε – ένα ιδιαίτερο κύρος και μια ακαδημαϊκή υπόσταση στο πρόγραμμα, όπως και η παρουσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας.
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος,χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως πρωτοπόρο και τόνισε ότι η πρόταση υλοποίησής του αγκαλιάστηκε άμεσα από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Επεσήμανε δε, πως η πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που αφορά σε όλο και μικρότερες ηλικίες, ειδικά από την περίοδο της πανδημίας και μετά, που τα παιδιά περνούσαν πολλές ώρες με τα κινητά και τα tablet τους.
Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας Ταξίαρχος κ. Μιλτιάδης Αλεξάκης έκανε λόγο για μια εικονική πραγματικότητα που δημιουργείται μέσα στον χώρο του διαδικτύου, παράλληλη με την πραγματική, που κρύβει όμως κινδύνους και ανέφερε ότι μέσα από το διαδίκτυο μπορεί να γίνει χρήση των προσωπικών δεδομένων, διαδικτυακός εκφοβισμός, σεξουαλικός εκβιασμός ανηλίκων, αλλά να υπάρξει και εθισμός στη χρήση του.
Ο ανθυπαστυνόμος, Γεώργιος Σκόνδρας από την πλευρά του, ο οποίος είναι σύνδεσμος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Μαγνησία και ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 ομιλίες για τους κινδύνους του διαδικτύου σε 12.000 μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τόνισε πως με το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί, η θεωρία θα συμπληρώνεται από την πράξη, την οποία έρχεται να υποστηρίξει το Πανεπιστήμιο, το οποίο διαθέτει και τη σχετική τεχνογνωσία.
Ο ίδιος ανέφερε πως στη Μαγνησία είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εξαπάτησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου που έχει χειριστεί η Αστυνομική Διεύθυνση, ωστόσο πολλοί είναι οι γονείς που ζητούν ενημέρωση για τον τρόπο χειρισμού περιστατικών που αφορούν τα παιδιά τους και τη χρήση του διαδικτύου.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Πρώιας, πανεπιστημιακός και μέλος της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επεξηγώντας το πρακτικό μέρος του προγράμματος, επισήμανε πως, αφού προηγηθεί η θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών, θα μπορούν εν συνεχεία, να εξασκηθούν πρακτικά και βιωματικά σε όσα έμαθαν, μέσα από διάφορα project.
Για παράδειγμα, όπως είπε, θα εκπαιδευτούν στο να ξεχωρίζουν ένα ψεύτικο από ένα αληθινό προφίλ, εάν οι ακόλουθοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πραγματικοί ή όχι, και γενικά, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμουν μέλη ΔΕΠ του Π.Θ., αλλά και εθελοντές φοιτητές, κατά κύριο λόγο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Π.Θ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος