Μια σημαντική ημερίδα με τίτλο «Η Κυκλική Οικονομία στην Αγροτική Παραγωγή» διοργανώνεται το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου (Κτίριο Π.Ε. Μαγνησίας, 3ος όροφος) και ώρες 17:30- 20:30, με φυσική παρουσία, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης μέσω internet. (όλες οι πληροφορίες στο www.karlaclima.gr και στο Fb www.facebook.com/karlaclimachange) και απευθύνεται σε καλλιεργητές, παραγωγούς, γεωπόνους, επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.
Η Ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Δράση 7 του Έργου “ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ.-Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων”, που χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και υλοποιείται αυτή την εποχή στην περιοχή μας, από τους εταίρους του Έργου «Δράση και Ενέργεια»-ΚοινΣΕπ (συντονιστής του έργου), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου.
Η λίμνη Κάρλα και οι παρακάρλιες περιοχές αποτελούν -εδώ και χρόνια- ένα μεγάλο εργαστήριο και πεδίο επιστημονικών μελετών και συγκεντρώνουν όλο και πιο συχνά το ενδιαφέρον επιστημονικών Φορέων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου η περιοχή να προστατευτεί και να μετατραπεί σε ένα παραγωγικό μοντέλο, όπου θα αναπτύσσονται η γεωργία και κτηνοτροφία ,σε πλήρη αρμονία με το μοναδικό αυτό οικοσύστημα.
Η ημερίδα θα αφορά την παρουσίαση καινοτόμων δράσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της αποδοτικότητας χρήσης πόρων/εισροών και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιδράσεων των συστημάτων αγροτικής παραγωγής. Τα σύγχρονα συστήματα παραγωγής οδηγούν σε παραγωγή αποβλήτων, με την Ευρώπη να παράγει περίπου 700 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων αγροτικών προϊόντων (γεωργικά και τρόφιμα) κάθε χρόνο. Έτσι, στο πλαίσιο της αλυσίδας γεωργικών τροφίμων, η «κυκλική οικονομία» στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων, ενώ παράλληλα αξιοποιεί καλύτερα τα «απόβλητα» που παράγονται χρησιμοποιώντας οικονομικά βιώσιμες διαδικασίες και διαδικασίες για την αύξηση της αξίας τους. Τα κυκλικά συστήματα επαναχρησιμοποιούν μέρος των εκροών τους για τη δημιουργία ενός συστήματος κλειστού βρόχου, ελαχιστοποιώντας τη χρήση εισροών και τη δημιουργία αποβλήτων, ρύπανσης και εκπομπών άνθρακα. Παράλληλα, τα απόβλητα υλικά και η ενέργεια μπορούν να γίνουν εισροές για άλλες διεργασίες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
- Ελένη Παπαδημητροπούλου- Χημικός, Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου
- Δρ. Κωνταντίνος Σπινθηρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής – Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Θέμα: «Πράσινη Οικονομία & Οικονομική Ανάπτυξη»
- Ματίνα Κανάκη -τ. Γεωπόνος M.Sc. Περιβαλλοντικής και Οικολογικής Μηχανικής, Δίκτυο Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής ΔΑΣ, Θέμα: “Η εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Αγροτική Επιχειρηματικότητα»
- Δρ. Κωνσταντίνος Γ. Πανυτσίδης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος-Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, θέμα: «Η έννοια της κυκλικής οικονομίας και μετάβαση στην αειφορία»
- Δρ. Νίκος Χαρισίου, Τμήμα Χημικών Μηχανικών – Ερευνητής- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Θέμα: «Διαχείριση βιομάζας για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου ή/και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας»
- Δημήτρης Ζιούζιος, Υποψήφιος Διδάκτορας – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών- Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Θέμα: «Κυκλική οικονομία και έξυπνη Τεχνολογία στην πράξη: το Έργο Smartbin»
- Δρ Κυριακή Κισκήρα, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Θέμα: «Κυκλική Οικονομία και ανακύκλωση υλικών από αστικά στερεά απόβλητα στο Έργο « ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΑΝΗ»
- Κωνσταντίνος Σκριάπας, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης ,Θέμα: «Κυκλική Οικονομία και Ευρωπαϊκή Πολιτική»
- Κων. Μοράρος, Σύμβουλος Ανάπτυξης, θέμα: «Κυκλική Οικονομία και Αγροτικός Πολ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος