Βόλος: “Τραγικές για την υγεία οι συνέπειες της καύσης RDF”

Στο 34% ανέρχεται το ποσοστό καρκίνου στην περιοχή της Μαγνησίας, όταν το πανελλαδικό είναι μόλις 17%, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα σε γειτονιές με μεγάλη οικολογική επιβάρυνση, όπως στην πόλη του Βόλου και τη Νέα Ιωνία.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, με σκοπό να επισημανθούν οι συνέπειες που θα υπάρξουν για την ανθρώπινη υγεία, αν τελικά η ΑΓΕΤ προχωρήσει σε καύση RDF και άλλων υλικών, που εκλύουν καρκινογόνες ουσίες.

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης, ο συνταξιούχος παιδίατρος, τέως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Θεόδωρος Περάκης, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων παιδικού καρκίνου κατά 30%, λόγω της ρύπανσης σε γειτονιές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, όπου καταλήγει σκόνη της ΑΓΕΤ.

Βόλος: “Τραγικές για την υγεία οι συνέπειες της καύσης RDF”

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, και εκτός του κ. Περάκη, ο οποίος μίλησε στη θέση του ογκολόγου του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Ρήγα που τελικά δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, τοποθετήσεις έκαναν, ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης, ο Βαγγέλης Σπίθας από τον ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ενώ μέσω Skype έκανε την εισήγησή του, ο Αντώνης Σωτηρίου, μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών.

Το παρών έδωσαν εξάλλου, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου, εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων και του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, όπως και ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ, Βασίλης Χαλαστάρας, ο οποίος δήλωσε ότι οι εξελίξεις ανησυχούν και τους εργαζόμενους, ενώ διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί ένα μικρό ποσοστό βιομάζας ως καύσιμη ύλη και όχι RDF.

«Η βιομάζα εδώ και αρκετά χρόνια καίγεται στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής, παρακολουθούμε το θέμα, διορθώνουμε με παρεμβάσεις μας τυχόν ατέλειες και η καύση αυτή συνεχίζει τα τελευταία τρία χρόνια σε ποσοστό μέχρι 8%», τόνισε ο κ. Χαλαστάρας, προσθέτονυας ότι η βιομάζα αντικατέστησε προηγούμενα καύσιμα που ήταν το μαζούτ και το πετ κοκ. Συμπλήρωσε δε, πως από την πλευρά των εργαζομένων υπάρχει θέληση και δυναμική, να ελέγξουν, να απαιτήσουν από την εταιρία και να διορθώσουν τυχόν λάθη που προκλήθηκαν εκ μέρους της εταιρίας. Κατέληξε δε λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα οι διαπιστώσεις είναι ότι η εκπομπή καυσαερίων στην ΑΓΕΤ κινείται στα όρια που ορίζει η νομοθεσία».

Τι είναι το RDF

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης από την πλευρά του, εξηγώντας τι είναι το RDF, είπε ότι περιέχει πλαστικό, χαρτί, ξύλο, υφάσματα και ορισμένα άλλα υλικά δευτερεύουσας σημασίας, ό,τι δηλαδή, συγκεντρώνονται στους μπλε κάδους για ανακύκλωση. Όπως είπε, μετά τη διαλογή που γίνεται, ότι περισσεύει, δεματοποιείται και αποτελεί το RDF.
«Όταν καίγονται το πλαστικό και το χαρτί που περιέχει μελάνι, εκλύονται άκρως καρκινογόνες ουσίες, που διαχέονται στην ατμόσφαιρα και ο κόσμος τις εισπνέει, με αποτέλεσμα να έχουμε καρκινογενέσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο που έχει κατανοήσει η τοπική κοινωνία, όπως φαίνεται και από τη μεγάλη προσέλευση.

Το ψήφισμα

Οι φορείς και οι πολίτες του Βόλου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 15 Μαρτίου 2017, στο Βόλο, στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, ενημερωθήκαμε για τις επιπτώσεις από την καύση του RDF στην ανθρώπινη υγεία και λέμε ομόφωνα όχι σε αυτόν τον τρόπο χρήσης ενέργειας από την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Με τον όρο «εναλλακτικά καύσιμα» προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες, αφού ουσιαστικά πρόκειται για καύση σκουπιδιών.
Η καύση του RDF και των άλλων «εναλλακτικών καυσίμων» παράγει διοξίνες, πτητικό υδράργυρο και φουράνια, ουσίες άκρως καρκινογόνες. Δεν επιτρέπουμε σε καμία βιομηχανία, που βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Βόλου, να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα της πόλης μας. Η ΑΓΕΤ, τόσα χρόνια τώρα, για εξοικονόμηση χρημάτων, καίει μαζούτ και πετ κοκ. Η υγεία μας και η υγεία των παιδιών μας υπονομεύεται από την ατμόσφαιρα του Βόλου που υποβαθμίζεται καθημερινά από τις εκπομπές ρύπων της ΑΓΕΤ και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Σε μία πόλη που θρηνεί καθημερινά θύματα από την επάρατη νόσο, και μάλιστα με αύξηση κατά 30% των εισαγωγών, το τελευταίο έτος, στο Νοσοκομείο του Βόλου, δεν επιτρέπεται στο βωμό του κέρδους να αδειοδοτείται η καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών (χαρτί, πλαστικό κλπ.) και επιπλέον 60.000 τόνων λυματολάσπης από αστικά απόβλητα με περιεκτικότητες σε βαρέα μέταλλα. Η ΑΓΕΤ μάλιστα καίει ήδη πάνω από 100.000 τόνους ρυπογόνου πετ κωκ. Καταγγέλλουμε την άρνησή της να έρθει στη σημερινή συγκέντρωση για να ενημερώσει τους πολίτες για τα προβλήματα που υπάρχουν. Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και αποτελεί περιφρόνηση προς την πόλη που τη φιλοξενεί.
Καλούμε την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου να πράξουν τα δέοντα για την ανάκληση της απόφασης που ελήφθη στις 10-01-2014 και τροποποιήθηκε πρόσφατα, ώστε να ανοίξει την κερκόπορτα με τις λιμενικές διευκολύνσεις που αδειοδοτεί, με αποτέλεσμα τη διασπορά καρκινογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου. Ζητάμε να σταματήσουν να ρίχνουν το «μπαλάκι» της αρμοδιότητας από τον έναν στον άλλο και να δράσουν άμεσα, απαγορεύοντας γενικά την καύση σκουπιδιών στο Βόλο, στο Αλιβέρι Ευβοίας και σε όλη την Ελλάδα.
Θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη με καθαρό περιβάλλον
Η υγεία είναι πάνω από κάθε κέρδος και υλικό αγαθό.
Και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε γι’ αυτό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος