Βόρειο Αιγαίο: Η Λέσβος μεταξύ των 30 δήμων που δικαιούνται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Ο δήμος Λέσβου βρίσκεται μεταξύ των 30 δήμων της χώρας, όπου το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα ξεκινήσει το νέο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης όπως μετονομάστηκε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, έδωσε το «πράσινο φως» για τους 30 δήμους, ενώ η δεύτερη, πιλοτική φάση του προγράμματος, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2017 θα αποτελέσει τον κορμό της προνοιακής πολιτικής, καθώς θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Οι πρώτοι 30 δήμοι που σχεδιάστηκε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, επιλέγησαν βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας και θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι δήμοι που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα είναι οι εξής: 1. Νέας Ιωνίας, 2. Ασπροπύργου, 3. Ελευσίνας, 4. Φυλής, 5. Αγίων Αναργύρων (Καματερό), 6. Αιγάλεω, 7. Κερατσινίου-Δραπετσώνα, 8. Νίκαιας – Ρέντη, 9. Περάματος, 10. Λαμίας, 11. Βέροιας, 12. Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη), 13. Κιλκίς, 14. Κατερίνης, 15. Ρεθύμνου, 16. Γόρτυνος, 17. Ορεστιάδας, 18. Καβάλας, 19. Άρτας, 20. Ζακύνθου, 21. Λέσβου, 22. Καλαμάτας, 23. Σκιώνης, 24. Καλύμνου, 25. Λέρου, 26. Τρικκαίων, 27. Ελασσόνας, 28. Πύργου, 29. Αιγιαλείας και 30. Καστοριάς.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν ότι στους παραπάνω δήμους οι πολίτες έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος, λόγω της οικονομικής κρίσης και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η δαπάνη για την πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα ανέλθει στα 68 εκατ ευρώ. Τόσο η πιλοτική, όσο και η καθολική εφαρμογή του προγράμματος, η οποία κοστολογείται στα 700 εκατ ευρώ και που αναμένεται να ξεκινήσει σε όλους τους δήμους της χώρας από την 1.1.2017 και μετά, θα καλυφθεί από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα είναι ίδια με εκείνα που ίσχυσαν και κατά την α’ πιλοτική φάση του προγράμματος. Για κάθε ενήλικα το επίδομα θα ανέλθει στα 200 ευρώ το μήνα. Κάθε επιπλέον ενήλικας σε ένα νοικοκυριό, θα λαμβάνει 100 ευρώ και κάθε ανήλικος 50 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση για μια τετραμελή οικογένεια θα ανέλθει στα 400 ευρώ το μήνα. Υπολογίζεται ότι η β’πιλοτική φάση του προγράμματος θα ωφελήσει έως 87.000 πολίτες. Παράλληλα με την εισοδηματική ενίσχυση, το πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα στους ωφελούμενους σε πρόσβαση και διασύνδεση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, αλλά και θα ενεργοποιεί δράσεις που εστιάζουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή σε κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αρμόδια αντιδήμαρχος Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, σε επιστολή της στην αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, κάνει λόγο για αποκατάσταση της αδικίας που διεπράχθη το Σεπτέμβριο του 2014, ενώ τονίζει ότι «όταν οι Κυβερνώντες εισακούν τα δίκαια αιτήματα των Αυτοδιοικητικών, ειδικά την σημερινή εποχή που το καθήκον υπηρέτησης του δικαίου, δεν είναι αυτονόητο, είναι προς Τιμήν τους. Ως εκ τούτου με την παρούσα μου, σας εκφράζω τις ευχαριστίες μας, εκ μέρους όλων των Δημοτών μας, για το ότι ο Δήμος μας, συμπεριλαμβάνεται μέσα στους 30 Δήμους της Χώρας, σε ότι αφορά την παροχή του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το οποίο βεβαίως δεν λύνει το πρόβλημα της φτώχιας των Δημοτών μας, αλλά είναι κάτι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος