Νέα νομοσχέδια, δράσεις προωθεί η κυβέρνηση για τα 2,8 δισ. ευρώ

Τουλάχιστον τρία νομοσχέδια και δεκάδες νέες μνημονιακές δράσεις, προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης το Φθινόπωρο.

Εκτός από το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα το οποίο θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή, οριστικοποιούνται τα νομοθετήματα για το «πλαστικό» και το «αδήλωτο» χρήμα.

Παράλληλα, προχωράει η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, που θα εκτείνεται έως το 2020.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το νέο Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου στη Βουλή. Σε αυτό θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017, το ύψος των οποίων μόνο από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ, όπως επίσης και αυτά που θα έρθουν με τον Προϋπολογισμό του 2018 και θα φτάνουν στα 405 εκατ. ευρώ.

Για το 2016 οι πρόσθετες εισπράξεις για τον προϋπολογισμό φτάνουν στα 364 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις με τις οποίες θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018. Το ενδιαφέρον στο νέο Μεσοπρόθεσμο συγκεντρώνουν οι στόχοι που θα τεθούν στα πλεονάσματα μετά το 2018. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν την αναθεώρησή τους.

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με το νομοσχέδιο θα καθορίζεται το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν εφεξής μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο ποσό. Κατά πληροφορίες, το συνολικό ύψος των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα είναι συνάρτηση του ετήσιου εισοδήματος. Ειδικότερα, θεσπίζεται κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Παράλληλα, με άλλες διατάξεις, όλες οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο (από 500 ευρώ που ισχύει σήμερα), ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής δαπάνες άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα).

Μέσα στον Ιούλιο, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο που έχει ξεκινήσει με τους δανειστές, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος. Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι σε αυτό το νομοσχέδιο να περιληφθούν ακόμη και οι υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη Δικαιοσύνη αλλά και για να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα.

Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου. Όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από «το στρώμα» στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος