Α. Περράκης στο Πρώτο: Λάθος να μετράμε τις κλίνες-Τα κρεβάτια δεν κουράζονται- Οι εντατικολόγοι δεν είναι υπεράνθρωποι (audio)

«Μετά τους 6 μήνες οι δύο δόσεις με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer συνεχίζουν να προσφέρουν προστασία έναντι του ιού σε ποσοστό 50%-60%. Τόσο προσφέρει και το εμβόλιο της γρίπης τα τελευταία 20 χρόνια που το έχουμε, δεν είναι μικρό ποσοστό. Φυσικά το 90%-95% είναι πολύ καλύτερο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Διευθυντής του τομέα Βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Αναστάσης Περράκης.

Στην Ελλάδα πέθαιναν 1500 έως 3000 άνθρωποι ετησίως από την γρίπη. «Για την γρίπη πανηγυρίζαμε κάθε χρονιά όταν η προστασία του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη του 40%, γιατί αυτό σήμαινε ότι θα είχαμε τους μισούς σοβαρά ασθενείς στα νοσοκομεία και οι γιατροί θα μπορούσαν να κάνουν την δουλειά τους. Κάνουμε το λάθος όλοι να μετράμε τις κλίνες, αλλά όταν ένας εντατικολόγος κάνει 10 εφημερίες τον μήνα, μην περιμένουμε να παίρνει τις σωστές αποφάσεις υπό συνεχή πίεση, δεν είναι υπεράνθρωποι. Τις ΜΕΘ τις τρέχουν άνθρωποι που είναι υπο υπερβολική πίεση για 2 χρόνια. Τα κρεβάτια δεν κουράζονται, είναι εκεί. Οι γιατροί, που είναι λίγοι οι πραγματικά ειδικοί, έχουν κουραστεί υπερβολικά αυτή την στιγμή. Την δουλειά δεν την κάνουν τα μηχανήματα, την κάνουν οι άνθρωποι».

Αυτό που φαίνεται αναφορικά με την παραλλαγή Όμικρον είναι ότι έχει συσσωρεύσει κάποιες μεταλλάξεις, που είναι περισσότερες από της Δέλτα και σε διαφορετικά σημεία, οι οποίες επηρεάζουν πολύ την πρόσδεσή της στον ανθρώπινο υποδοχέα, σημείωσε ο κ. Περράκης. «Το πιθανότερο είναι ότι πως ναι μεν είναι περισσότερο μολυσματική η Όμικρον, αλλά δεν προξενεί βαρύτερη ασθένεια». Το πρώτο ερώτημα είναι κατά πόσο θα την αναγνωρίζουν τα εμβόλια, σημείωσε ο καθηγητής, εξηγώντας πως όταν γίνονται τα εμβόλια ο οργανισμός απαντά με δεκάδες αντισώματα, που αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη ακίδα από διάφορες μεριές. «Κάποια από αυτά θα συνεχίσουν να την αναγνωρίζουν. Κάποιοι θα έχουν καλύτερη ανοσία, κάποιοι χειρότερη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίζουν τα εμβόλια τίποτα. Φυσικά είναι καλό να γίνει η τρίτη δόση, η οποία το σημαντικό είναι ότι δεν αυξάνει την άμυνά μας μόνο απέναντι στην Όμικρον αλλά και απέναντι σε οποιαδήποτε παραλλαγή του κορονοϊού μπορεί να κολλήσουμε».

Ωστόσο, ο κ. Περράκης τόνισε, πως το μεγάλο πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν εμβολιαστεί και κινδυνεύουν κυρίως οι ίδιοι αλλά συμβάλλουν και στην διάδοση του ιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος