Α. Περράκης στο Πρώτο: Οι ανοσοθεραπείες θα είναι τα επόμενα 10-20 χρόνια το μεγάλο “game changer” στην αντιμετώπιση του καρκίνου (audio)

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν γύρω στις 1500-1700 μελέτες για χορήγηση θεραπευτικών αντισωμάτων για διάφορους καρκίνους, ενώ αντίστοιχα, στις κλινικές μελέτες για τα εμβόλια για τον καρκίνο είμαστε πολύ πίσω» ανέφερε ο καθηγητής έρευνας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο, Αναστάσης Περράκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Πριν λίγους μήνες υπήρχαν 10-12 κλινικές μελέτες για τα εμβόλια, είπε συγκεκριμένα. «Η πρόβλεψη του 2030, στο τέλος της 10ετίας δηλαδή που λέει η BioNTech ότι θα έχουμε εμβόλιο, δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Μπορεί να έχουμε εμβόλια για εντελώς συγκεκριμένες μορφές καρκίνων. Ίσως να έχουμε ένα εντελώς συγκεκριμένο εμβόλιο για έναν τύπο μελανώματος» ανέφερε σχετικά με τις προβλέψεις των ιδρυτών της εταιρείας, ότι πριν το τέλος της δεκαετίας θα έχουν αναπτυχθεί εμβόλια για συγκεκριμένους καρκίνους. «Οι ανοσοθεραπείες όμως έχουν αλλάξει εντελώς την εικόνα που έχουμε για τον καρκίνο και έχουμε δεκάδες κάθε χρόνο για πολλές μορφές καρκίνου. Εάν κάποιες από αυτές είναι εμβόλια mRNA, εάν κάποιες από αυτές είναι κλασικές ανοσοθεραπείες για τον ασθενή δεν θα έχει διαφορά» επισήμανε ο κ. Περράκης.

Ερωτηθείς αν κάποτε θα μπορεί η ανθρωπότητα να απαλλαχθεί από τον καρκίνο, ο κ. Περράκης εξέφρασε την γνώμη ότι ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Από την άλλη ωστόσο, σημείωσε ότι οι περισσότεροι καρκίνοι είναι ήδη χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης που αντιμετωπίζεται με φάρμακα.

«Ο στόχος είναι να ζήσουμε με τον καρκίνο έχοντας κανονική ποιότητα ζωής, μια πολύ καλή ποιότητα ζωής. Όπως ένας διαβητικός παίρνει κάποιο χάπι ή κάποια ένεση, έτσι και αρκετοί καρκινοπαθείς αυτή την στιγμή ζουν αρκετά χρόνια έχοντας μια φυσιολογική ζωή. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος για τον καρκίνο» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτό το σημείο για πάρα πολλούς καρκίνους, ενώ για άλλους καρκίνους δεν υπάρχει κάποια πρόοδος αυτή την στιγμή, όπως συμβαίνει με τον καρκίνο στο πάγκρεας που μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ άσχημη η πρόβλεψη.

«Πιστεύω ότι σε ορίζοντα 10ετίας θα υπάρχουν αντιμετωπίσεις, κατά πάσα πιθανότητα ανοσοθεραπείας. Οι ανοσοθεραπείες θα είναι τα επόμενα 10-20 χρόνια το μεγάλο “game changer”, αυτές θα αλλάξουν στο παιχνίδι στην αντιμετώπιση των καρκίνων. Αλλά συγχρόνως, υπάρχει μια πολύ μεγάλη δημοσιότητα στα εμβόλια mRNA και κάθε λίγο, επειδή ο κόσμος τα ξέρει, προβάλλονται ίσως και λίγο υπερβολικά και από ανθρώπους που φυσικά έχουν τα οικονομικά συμφέροντα, γιατί μην ξεχνάμε ότι είναι εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο και είμαστε στο τελείωμα της πανδημίας» ανέφερε τέλος ο κ. Περράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος