Αλγόριθμος “διαβάζει” τον αυτισμό στο 1ο έτος ζωής-Αποκλειστικό (video)

Μια νέα επιστημονική ανακάλυψη για τον αυτισμό έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου συμμετέχουν και Έλληνες γιατροί. Αλγόριθμος προβλέπει τον αυτισμό από το πρώτο έτος της ζωής ενός παιδιού, προτού εκδηλωθούν τα σχετικά συμπτώματα συμπεριφοράς. Η Ελληνίδα ερευνήτρια Πηνελόπη Κωστοπούλου παρουσιάζει αποκλειστικά στην ΕΡΤ την πρωτοποριακή αυτή έρευνα.

Πριν μερικά χρόνια ακόμη η διάγνωση του αυτισμού γινόταν όταν το παιδί ήταν τριών ετών. Σήμερα όμως μπορεί να γίνει πριν ακόμη το παιδί συμπληρώσει τα δύο του χρόνια. Αυτή είναι η νέα επιστημονική ανακάλυψη ερευνητών στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η Ελληνίδα που συμμετείχε στην έρευνα μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την νέα μελέτη, ένας αλγόριθμος θα μπορεί να “διαβάσει” από τον 6ο έως τον 12ο μήνα της ζωής τους τον εγκέφαλο των βρεφών και να διαγνώσει τον αυτισμό.

Η Πηνελόπη Κωστοπούλου, ερευνήτρια Νευροψυχολογίας, Πανεπιστήμιο McGill, Μόντρεαλ επισημαίνει πως “είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να δείξουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των παιδιών. Δεν αλλάζει το μέγεθος του εγκεφάλου του παιδιού, αλλά η επιφάνεια, όπου γίνονται όλες οι επεξεργασίες. Ανάλογα με την εξέλιξη, προβλέπεται ο αυτισμός. Μπορεί χάρη σε αυτό να υπάρξουν θεραπείες και να γίνει πιο έγκαιρα η παρέμβαση”.

Ο αυτισμός είναι μία ισόβια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία εκδηλώνεται στους πρώτους 30 μήνες ζωής, αφορά και τα δύο φύλα και επηρεάζει την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση του ατόμου.
Το παιδί με αυτισμό δυσκολεύεται να κατανοήσει όσα βλέπει, ακούει και αισθάνεται.

Όπως αναφέρει η Βάγια Παπαγεωργίου, παιδοψυχίατρος στον αυτισμό κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός. Σήμερα γίνεται διάγνωση που παλαιότερα δεν γινόταν. Έχει αυξηθεί η γνώση, επομένως το αναγνωρίζουμε πιο εύκολα, οι έρευνες μετρούν πιο σωστά και επίσης έχουν διευρυνθεί τα διαγνωστικά κριτήρια. Όλα αυτά έχουν συμβάλει στην αύξηση, που δεν είναι αύξηση, απλώς δεν τους αναγνωρίζαμε.
Αν υπάρχει μία μικρή αύξηση, αυτή είναι ελάχιστη και οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τα γονίδια και την λειτουργία του εγκεφάλου. Στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι τα ίδια.
Το ποσοστό 1 προς 68 που αναφέρει το Center for Disease Control and Prevention στις ΗΠΑ είναι το ίδιο και στην Ελλάδα, γιατί δεν είναι διαταραχή που επηρεάζεται από το φυσικό περιβάλλον ή από το κοινωνικό περιβάλλον. Με το 1 προς 68 μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα παιδιά με αυτισμό και ενήλικες έχουμε. Η συχνότητα είναι υψηλή και στα κορίτσια και στις γυναίκες, δεν είναι μόνο στους άντρες.
Νέες μελέτες μιλούν για 2 αγόρια προς 1 κορίτσι, παλαιότερα έλεγαν 4-5 αγόρια προς 1 κορίτσι, απλώς στα κορίτσια εκδηλώνεται διαφορετικά η κοινωνικότητα”.

Θεραπεία μέχρι στιγμής για τον αυτισμό δεν υπάρχει. Αυτό όμως που πρέπει καταπολεμηθεί είναι το κοινωνικό στίγμα για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο αυτισμός θα έπρεπε να ονομάζεται “διαταραχή κοινωνικής επικοινωνίας”.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νεφέλη Τζανετάκου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος