“Άσχετη η επίσκεψη στο Ιντσιρλίκ με το ψήφισμα για την Αρμενία”

Στο κενό φαίνεται ότι πέφτει η προσπάθεια  του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνδεθεί το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής (Bundestag), με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, με το αίτημα του Βερολίνου να επισκεφθούν μέλη της Bundestag την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.  Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD πως δεν αντιλαμβάνεται την άμεση συνάφεια και το τόνισε , όπως ανέφερε, στον Τούρκο ομόλογό του.

Όταν η βουλή ψηφίζει υπέρ της αποστολής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, τότε οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να επισκέπτονται τη βάση του Ιντσιρλίκ, είπε ο Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι μέσα στα καθήκοντά του είναι και το να προσπαθεί να καθιστά δυνατά τέτοια ταξίδια. Εάν δεν υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα αυτό το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει καταστήσει ήδη σαφές ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της ανανέωσης της εντολής παραμονής των Γερμανών στο Ιντσιρλίκ, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η δική του γνώμη του για την εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών ότι η Τουρκία είναι «κεντρική πλατφόρμα για ισλαμιστικές ομάδες» είπε ότι είναι επιφυλακτικός με τέτοιες γενικές καταδίκες. «Είμαι της γνώμης, ότι η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος εταίρος και στο θέμα της σύρραξης στη Συρία. Είτε το θέλουμε όμως είτε όχι χρειαζόμαστε την Τουρκία για να αμβλύνουμε την σύγκρουση και να την κατευνάσουμε και να βρούμε ας ελπίσουμε μια πολιτική λύση».

Ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ρωσία. Σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη είπε: «Φυσικά και πρέπει να προστατευτούμε στρατιωτικά. Αυτό από μόνο του όμως δεν αποτελεί καμιά εγγύηση, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε και δύσκολους εταίρους και σε αυτούς ανήκει η Ρωσία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος