Δ. Λιάκος στο Πρώτο: Οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν γιατί ενισχύουν την ακρίβεια και πλήττουν περισσότερο τα αδύναμα στρώματα (audio)

Οι έμμεσοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης πρέπει να μειωθούν για να υποχωρήσουν οι τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, οι οποίες αυξάνονται λόγω του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι στην αγορά για να αποτραπεί η αισχροκέρδεια και να περάσουν οι μειώσεις στις τελικές τιμές.

Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Λιάκος, οικονομολόγος, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Χ.Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Στη σημερινή συγκυρία που ανεβαίνουν οι τιμές λόγω πληθωρισμού, αυξάνεται και ο έμμεσος φόρος στην τελική τιμή των προϊόντων, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται η ακρίβεια, εξήγησε ο κ. Λιάκος. Τόνισε επίσης ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πλέον άδικοι φόροι, διότι πλήττουν περισσότερο τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα.

Το Δημόσιο έχει μεν περισσότερα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, είπε ο κ. Λιάκος, αλλά είναι οικονομικά και κοινωνικά προτιμότερο να μειωθούν οι τιμές, παρά να εισπράττονται αυξημένοι φόροι και να δίνονται στη συνέχεια επιδόματα σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

Σχετικά με την κυβερνητική θέση ότι από μία μείωση των έμμεσων φόρων θα επωφεληθούν οριζόντια και τα χαμηλά αλλά και τα υψηλά εισοδήματα, ο κ. Λιάκος επισήμανε ότι η θέση αυτή είναι αντιφατική με τα κυβερνητικά μέτρα για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία είναι οριζόντια αφού δίνεται ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Ο κ. Λιάκος χαρακτήρισε επίσης θετική εξέλιξη την αύξηση των εξαγωγών, παρόλο που συνοδεύεται από μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το εμπορικό έλλειμμα.

Όπως είπε, αυτό πρέπει να το δούμε και ως ευκαιρία για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, κάτι που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ήδη από την εποχή της κρίσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος