Διχάζει το γαλλογερμανικό σχέδιο “κοινής άμυνας” – Μογκερίνι: Δεν πρόκειται για ευρωστρατό

Το σχέδιο “αμυντικής ένωσης”, καλούνται να εγκρίνουν οι 28 της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης στη Μπρατισλάβα, με το Βερολίνο και το Παρίσι να αντιμετωπίζουν τις επιφυλάξεις των εταίρων, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει, ενόψει Brexit. Η Βρετανία, ακόμη και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα παραμείνει αντίθετη “σε οποιαδήποτε ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού”, καθώς το ΝΑΤΟ πρέπει να μείνει “ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Ευρώπης”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

“Συμφωνούμε στο ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης στη Μπρατισλάβα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο για δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατηγείου, έχει στόχο  την “ισχυρή Ευρώπη”, όπως τονίζει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται η αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων στα σύνορα, ακόμη και η υπό εξέλιξη επιχείρηση κατά διακινητών προσφύγων στη Μεσόγειο.  Ο Γάλλος ομόλογος της  Ζαν- Υβ Λε Ντριάν, επισημαίνει ότι το σχέδιο για “ευρωπαϊκή αμυντική ένωση”, θα πρέπει να εφαρμοστεί το αργότερο ως το 2018.

Η Ευρώπη «επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον, ειδικά στο πεδίο της άμυνας» πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας προσερχόμενη στο συμβούλιο των υπουργών.

«Δεν υπάρχει αντίφαση» ανάμεσα στην ευρωπαϊκή άμυνα και το ΝΑΤΟ, εξήγησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Στην πραγματικότητα η μία ενισχύει την άλλη», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στην Μπρατισλάβα στο πλευρό της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία αντέκρουσε ότι “στόχος της ΕΕ είναι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού», τονίζοντας ότι αυτό δεν προβλέπεται από τις συνθήκες.

Στη Μπρατισλάβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επίσης την πρόταση να εκδίδονται κοινά ομόλογα για την άμυνα.

Η Βρετανία εναντιωνόταν επί χρόνια, στην προοπτική ενός ευρωστρατού που θα διοικείται από τις Βρυξέλλες ωστόσο η Γαλλία, που μαζί με τη Βρετανία αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, προειδοποιεί ότι το Λονδίνο δεν μπορεί πλέον να θέτει προσκόμματα.

Εκτός από τη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές σε βήματα περαιτέρω ενοποίησης στην μετά του Brexit Ευρώπη.

Βερολίνο και Παρίσι ενισχύουν τις πιέσεις με επιχείρημα ότι οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν ένα κλάσμα των αμερικανικών δαπανών για την άμυνα, με ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Εσθονία και η Ελλάδα, να δαπανούν μεγάλα ποσά για την άμυνα.

ΠΗΓΗ:Reuters, EU Observer

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος