Δικαίωση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού από το ΣτΕ- Απαιτείται γνωμοδότηση για έργα σε περιοχές Natura

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου (ΦΔΠΠΘΚ) απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία οι αρμόδιοι φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν γνωμοδοτική αρμοδιότητα για έργα που υλοποιούνται εντός των ορίων του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.

Αρχικά, το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, με την 2480/2013 απόφασή, άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση ιδιωτικής αποθήκης, 12.000 τ.μ., στην παλιά κοίτη του ποταμού Αξιού, εντός της Γ’ Ζώνης προστατευόμενης περιοχής. Σύμφωνα με την απόφαση του εφετείου ο Φορέας Διαχείρισης έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα μόνον στις περιπτώσεις προστατευόμενων περιοχών για τις οποίες έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα .

Ο Φορέας την προσέβαλε με έφεση ενώπιον του Ε΄ Τμήματος ΣτΕ. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ τον δικαιώνει, υπογραμμίζοντας μάλιστα, ότι για τα έργα τα οποία σχεδιάζονται στις περιοχές αυτές πρέπει πριν την υλοποίησή τους να γίνεται η δέουσα εκτίμηση των αναμενόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα και με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της εκάστοτε περιοχής.

«Η απόφαση αυτή του ΣτΕ έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η προστασία των περιοχών Natura και της πολύτιμης βιοποικιλότητας που φιλοξενούν βρίσκονται σε κίνδυνο χωρίς την νομική θωράκιση που θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να έχει θεσπίσει η χώρα μας και μας δίνει όπλα στην φαρέτρα μας για τον αγώνα που δίνουμε για την προστασία τους», τονίζει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος