Εξουδετερώθηκε η βόμβα του Β’ ΠΠ στο Κορδελιό (video)

Με επιτυχία στέφθηκε η απενεργοποίηση και απομάκρυνση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε στην περιοχή του Κορδελιού. Οι περίπου 72.000 κάτοικοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, επέστρεψαν στα σπίτια τους. Στη συνέχεια, ολοκληρώθηκε και η επιχείρηση τελικής εξουδετέρωσης στο πεδίο βολής Ασκού Προφήτη.

«Τέλος καλό όλα καλά. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συμπολίτες μας, έγινε εν τέλει κατανοητό από όλους πως η επιχείρηση ήταν αποκλειστικά και μόνο για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Πέτρος Σούλας.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της οργανωμένης επιχείρησης για την απομάκρυνση του τοπικού πληθυσμού, ο δήμαρχος τόνισε πως όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Τα δημοτικά λεωφορεία από τις 6.30 το πρωί βρισκόταν στις στάσεις για τη μεταφορά των δημοτών στους χώρους υποδοχής, ενώ η προσέλευση ήταν υποτονική καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων μετακινήθηκαν με ίδια μέσα.

Ιδιαίτερη ήταν η μέριμνα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και των ανθρώπων με προβλήματα υγείας, καθώς ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά, φιλοξενία και επιστροφή τους από τους χώρους υποδοχής αλλά και από ξενοδοχείο που μίσθωσε ο δήμος.

Εξουδετερώθηκε η βόμβα του Β’ ΠΠ στο Κορδελιό (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

«Σε περίπτωση έκρηξης, τα θραύσματα θα μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον σε απόσταση 1.800 μ.»

Αμερικανικής προέλευσης ήταν η βόμβα που απενεργοποιήθηκε πριν λίγες ώρες στην περιοχή του Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού συνταγματάρχη Νικόλαο Φανιό, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, επειδή όταν έπεσε στο έδαφος η περιοχή ήταν έλος.

Το μήκος της είναι 1,5 μ. και το βάρος της 275 λίβρες, ενώ σε περίπτωση έκρηξης, κατά τον κ. Φανιό, τα θραύσματά της θα μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον αν βρισκόταν σε απόσταση 1.800 μ.

Σε περίπτωση που χτυπούσε πάνω της ο εκσκαφέας, κατά τη διάρκεια των έργων στο βενζινάδικο, η κατάσταση, όπως είπε, θα ήταν διαφορετική από αυτήν που είχαμε σήμερα.

«Ήταν ένα περιστατικό που είναι σύνηθες για τον Στρατό. Αυτό που ήταν κάπως το ξένο και το απόκοσμο, είναι ότι ήταν μέσα σε αστικό ιστό και χρειάστηκε να πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας που πήραμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη λήξη συναγερμού της επιχείρησης απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας.

«Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” έχουμε απενεργοποιήσει παρόμοιες βόμβες, αλλά δεν χρειάστηκε επιχείρηση σε τόσο μεγάλη έκταση γιατί ήταν ανοιχτός ο χώρος. Ελήφθησαν τότε ακριβώς τα ίδια μέτρα ασφαλείας απλώς δεν υπήρχαν σπίτια, δεν ήταν μέσα σε αστικό ιστό», πρόσθεσε.

Με αφορμή, όπως ανέφερε, όσα ακούστηκαν την τελευταία εβδομάδα για υπέρμετρα μέτρα ασφαλείας, τόνισε: «Ο Στρατός σχεδιάζει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και τις διαδικασίες που προβλέπονται από όλα τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ, τα διεθνή και της ΕΕ, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι για το τι θα συμβεί. Σχεδιάζουμε βλέποντας το δυσμενέστερο σενάριο. Γι’ αυτό το περιστατικό, με τη γόμωση που υπήρχε και για τη βόμβα που υπήρχε, αυτά τα πρότυπα και τα στάνταρντ έλεγαν ότι έπρεπε να γίνει ένας κύκλος με ακτίνα 1.900 μέτρα όπως και έγινε. Σε αυτά δεν κάνουμε πίσω. Τηρούμε τις αρχές και τις διαδικασίες που έχουμε. Από την άλλη όλα έγιναν στην εντέλεια όπως κάθε φορά».

Για τη βόμβα επισήμανε ότι εξωτερικά είναι διαβρωμένη αλλά τόνισε ότι αυτό που ανησυχούσε το στρατό ήταν ότι ο πυροδοτικός μηχανισμός ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό εμπεριείχε παραπάνω κινδύνους.

«Προτιμούμε τους μηχανισμούς αυτούς να τους βλέπουμε εξουδετερωμένους ή διαβρωμένους παρά σε αυτή την πολύ καλή κατάσταση που ήταν σήμερα. Παρ’ όλα αυτά χρειάστηκε μόνο μια προσπάθεια να κάνουμε, ήταν επιτυχής, αφαιρέθηκε ο πυροδοτικός μηχανισμός, οπότε όλα πήγαν καλά», υπογράμμισε.

Την εξουδετέρωση έκανε η ομάδα ναρκαλιείας του τάγματος εκκαθαρίσεως ναρκοπεδίων ξηράς η οποία έχει ομάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο διοικητής του Τάγματος από την Αθήνα, κατόπιν διαταγής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο διοικητής του Τάγματος επέβλεπε και συντόνιζε την όλη επιχείρηση.

Για την επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας χρησιμοποιήθηκε ειδικός μηχανισμός, συνδυασμός ενσύρματης και ασύρματης τεχνολογίας, που κάνει από απόσταση την αφαίρεση του πυροδοτικού μηχανισμού.

Ο κ. Φανιός διευκρίνισε ότι ο φόρος αίματος αυτής της μονάδας του στρατού είναι πολύ μεγάλος και είπε ενδεικτικά: «Από το 1954 που έχει ιδρυθεί, έχει θρηνήσει 31 νεκρούς. Έχει εκκαθαρίσει πάνω από 800.000 στρέμματα, πάνω από 450.000 νάρκες και 800.000 χειροβομβίδες».

Απευθυνόμενος σε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του στρατού με την Περιφέρεια, τους δήμους, με όλους τους αρμόδιους φορείς, την Ελληνική Αστυνομία και την πυροσβεστική.

«Αυτή η δράση που είδατε είναι μία από τις κοινωνικές δράσεις του στρατού ξηράς και των ενόπλων δυνάμεων […] Ο στρατός συμμετέχει ενεργά και συνδράμει στη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος χωρίς όλα αυτά να έχουν καμία επίπτωση στην επιχειρησιακή μας αποστολή. Είμαστε εκεί που πρέπει ανά πάσα στιγμή σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Εκτελούμε την αποστολή μας χωρίς εκπτώσεις», πρόσθεσε ο κ. Φανιός.

Ρεπορτάζ: Ν. Πιτσιακίδης
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος