Η “Μάνα ελιά”, ένα δένδρο ηλικίας άνω των 1.700 ετών στην Καλαμάτα, ένα Διατηρητέο μνημείο της φύσης, προσέφερε τα μοσχεύματα για την αναπαραγωγή της διάσημης ελιάς Καλαμών.
Πρόκειται για ένα δένδρο “μνημείο της Φύσης”, το οποίο γλύτωσε την καταστροφή που προκάλεσε το 1826 ο Ιμπραήμ, όταν εισέβαλε στην Πελοπόννησο, για να υποτάξει την Μάνη, έκαψε τις καλλιέργειες, ξερίζωσε τα οπωροφόρα δέντρα και τα ελαιόδεντρα, αναφέρει ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος- βιοτεχνολόγος. Σύμφωνα με τον κ. Κάτσαρη η ηλικία του δέντρου υπολογίζεται στα 1.500 χρόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση η ιστορία της είναι μοναδική. Μόνον αυτή η ελιά έμεινε όρθια, άθικτη από τους τούρκους. Μετά την απελευθέρωση οι κάτοικοι άρχισαν να παίρνουν τα κλαδιά της και να τα μεταφυτεύουν, δημιουργώντας εκ νέου την ίδια ποικιλία. Έτσι θεωρείται ότι όλες οι ελιές κατάγονται από αυτήν. Ακόμη και σήμερα δίνονται μοσχεύματα για την αναπαραγωγή της, σε κάθε γωνιά του πλανήτη και σε όλες τις ηπείρους. Η ελιά Καλαμών θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο και είναι ένα Brand –Name διεθνώς αναγνωρίσιμο.
Παγκόσμια ημέρα της ελιάς και η Καλαμάτα έχει κάθε λόγο να γιορτάζει, αλλά τα προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα. Ο κ. Κάτσαρης μιλά για την υποστελέχωση του Ινστιτούτου Ελαίας, όπου εργάζονται οι εξής “ένας” και πιθανότατα δυο υπό πρόσληψη γεωπόνοι- ερευνητές, την στιγμή που η ελαιοκομία θεωρείται ως πολλά υποσχόμενος κλάδος της οικονομίας. Το προϊόν έχει αφεθεί στην τύχη του και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ τα τρία εργαστήρια που υπάρχουν στην Ελλάδα δεν διαθέτουν ούτε χημικό επιστήμονα. Ένας τόσο δυναμικός κλάδος της οικονομίας χρειάζεται στήριξη, γιατί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας παραμένει ο πρωτογενής τομέας καταλήγει ο κ. Κάτσαρης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος