“Η συνύπαρξη των πολιτισμών δείχνει ποιο είναι το διακύβευμα στο μέλλον” (video)

Την ανάγκη συνύπαρξης μεταξύ των πολιτισμών για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι κίνδυνοι του πολέμου και της τρομοκρατίας τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο Μέγαρο. Ομιλία απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ μίλησαν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και οι ομόλογοί του του Ιράν και της Κίνας Τζαβάντ Ζαρίφ και Γουάνγκ Γι.

«Eμείς, οι ευρωπαϊκοί λαοί, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να περάσουν αυτοί που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης, τα υπολείμματα του Ναζισμού. Αυτό αποδεικνύει το χθεσινό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Σε αυτό συμβάλλει ο πολιτισμός» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «κάθε πραγματικός πολιτισμός είναι, εξ ορισμού, προορισμένος να ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με τους λοιπούς πραγματικούς Πολιτισμούς και όχι να ορθώνει τείχη αποξένωσης από αυτούς».

Αναφερόμενος στην ιστορική συνάρτηση μεταξύ της σύγχρονης παγκόσμιας αναταραχής και των κινδύνων της και της πορείας των επιμέρους πολιτισμών, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η παγκόσμια αναταραχή και οι κίνδυνοί της έχουν τις ρίζες τους όχι τόσο στην σύγκρουση των πολιτισμών, αλλά στο γεγονός ότι οι πολιτισμοί αυτοί φθίνουν ανησυχητικά. Και λόγω ακριβώς αυτής της παρακμιακής τους πορείας δεν είναι πια σε θέση να εκπληρώσουν τη φυσική ειρηνοποιό αποστολή που καθορίζει η ουσία τους, μέσ’ από τη συνύπαρξη και συλλειτουργία τους σε παγκόσμια κλίμακα.

“Η συνύπαρξη των πολιτισμών δείχνει ποιο είναι το διακύβευμα στο μέλλον” (video)

Οι πολιτισμοί μας είναι πολιτισμοί που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά, σημείωσε κατά την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας, είναι η οικοδόμηση “θετικής ατζέντας” συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις αλλά και ανάδειξης του πολυδιάστατου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον”.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ έκανε λόγο για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν με συλλογικό τρόπο οι σύγχρονες προκλήσεις όπως το φαινόμενο της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Επίσης τόνισε την ανάγκη να κατανοήσουμε πως η ανθρωπότητα χρειάζεται να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα των πολιτισμών.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γί εστίασε στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος της ειρήνης και των λαών, η δυνατότητα σύμπλευσης και οι συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών.

Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κίνας και του Ιράν που βρίσκονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο τον Μάιο, επίκειται συμφωνία για τριετές σχέδιο δράσης για κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Javad Zarif, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιράν και ιδιαίτερα στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, οι σχέσεις ΕΕ – Ιράν, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στο Συριακό και το Κοινό Σχέδιο Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η διπλωματική πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με αφετηρία τον Πολιτισμό, παίρνει σήμερα σάρκα και οστά. Έπειτα από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υψηλοί αξιωματούχοι, στην πλειονότητά τους υπουργοί Εξωτερικών, 10 κρατών (Κίνας, Ινδίας, Ιράκ, Ιράν, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μεξικού, Περού και Βολιβίας) που αντιπροσωπεύουν Αρχαίους πολιτισμούς, βρίσκονται στην Αθήνα για να θεμελιώσουν την πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Τα 10 κράτη από 4 ηπείρους που συμμετέχουν, αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκοσμίου πληθυσμού, με κοινό μήνυμα ότι ο Πολιτισμός, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να επηρεάζει την ανθρωπότητα, συνιστά μορφή ήπιας ισχύος, αλλά και οικονομική δύναμη.

Προσδοκίες για να αξιοποιηθεί προς όφελος της ειρήνης και των λαών, η δυνατότητα σύμπλευσης και οι συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, εξέφρασαν οι συνδιοργανωτές του εγχειρήματος, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι.

Βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας, που προωθεί με επιμονή και πολλές πρωτοβουλίες ο κ. Κοτζιάς, άλλωστε, είναι η οικοδόμηση “θετικής ατζέντας” συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις αλλά και ανάδειξης του πολυδιάστατου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον.

Κοτζιάς: Ιστορική διάσκεψη – Στη Βολιβία η επόμενη διοργάνωση

Η αυλαία της πρώτης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών έπεσε και οι δέκα χώρες ανανέωσαν το ραντεβού της επόμενης συνάντησης σε ένα χρόνο, με τρεις από αυτές να προσφέρονται για την επόμενη διοργάνωση του, την οποία ανέλαβε τελικά η Βολιβία.

Τα επόμενα βήματα που συμφωνήθηκαν από κοινού στο δρόμο αυτού του νέου εργαλείου της πολυδιάστασης διεθνούς πολιτικής ήπιας ισχύος, είναι η θεσμοθέτηση του Φόρουμ, άνοιγμα σε νέα μέλη και παρατηρητές, πρόσκληση για συμμετοχή της UNESCO και του ΟΗΕ, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών ανάλογα με το θέμα, καταγραφή των παρεμβάσεων σε βιβλίο και δημιουργία ενός δικτύου εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Κοτζιάς εμφανώς ικανοποιημένος από την επιτυχία της πρωτοβουλίας του χαρακτήρισε «ιστορική» τη Διάσκεψη του Φόρουμ και τη συνάντηση των Αθηνών. «Προτιμούμε από το φανατισμό, το διάλογο, προτιμούμε τον εκπολιτισμό από τρομοκρατικές ενέργειες. Προτιμούμε να ανασύρουμε τη σοφία των λαών μας μέσα από το παρελθόν και να σφραγίσουμε το μέλλον» είπε. Και πρόσθεσε: «Ο πολιτισμός για εμάς είναι και ήπια ισχύς και οικονομικός παράγοντας, και είναι αυτό που εκπολιτίζει, εξανθρωπίζει τον άνθρωπο και δίνει τη δυνατότητα να λέμε το ανείπωτο με τρόπο που να φεύγουν οι φόβοι και οι ανασφάλειες».

«Καταλήξαμε» είπε «ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία για τη διάδοση των αξιών ενός φιλειρηνικού πολιτισμού και συμφωνήσαμε τους επόμενους δύο μήνες να υπάρξει σειρά από σχεδιασμούς, projects».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος