Ιταλία: Πυρά κατά του Ρέντσι – Νέες απώλειες για την Monte dei Paschi

Πρωθυπουργός έως την Παρασκευή, παραμένει ο Ματέο Ρέντσι, ωστόσο το Σαββατοκύριακο ίσως να ξεκινήσει το επαπειλούμενο ντόμινο κατάρρευσης των τραπεζών, από την Monte dei Paschi προειδοποιεί δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Για δεύτερη ημέρα η μετοχή της αρχαιότερης τράπεζας της Ιταλίας, σημειώνει απώλειες της τάξης του 3% ενώ χθες έκλεισε με μείον 4,2%, ενώ χωρίς ένεση ρευστότητας πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο Σαββατοκύριακο, “θα σημάνει το τέλος”, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Ο επενδυτικός όμιλος του Κατάρ που είχε συμφωνήσει για τη διάσωση της Monte dei Paschi, “κάνει πίσω, λόγω του δημοψηφίσματος που άνοιξε νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης”.

Η παραμονή του Ρέντσι μέχρι να διασφαλιστεί η έγκριση του προϋπολογισμού, δεν κατευνάζει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος όπου εντείνονται οι πιέσεις για παραίτηση του πρωθυπουργού άμεσα από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Ιταλικά δημοσιεύματα, επισημαίνουν ότι οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος αποδείχθηκαν πιο «αφοσιωμένοι» στον Ρέντσι, τον οποίο το 82% της εκλογικής βάσης στήριξε ψηφίζοντας “ναι”, παρά την “ανταρσία” στελεχών του κόμματος.

Ωστόσο, το “όχι” επικράτησε με 59,1%, κι αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με το έγκυρο Ινστιτούτο Pew, στο γεγονός ότι “ο ιταλικός λαός θέλησε να εκφράσει μομφή στους χειρισμούς της Ε.Ε, κατά 77% ως προς την οικονομία και 68% ως προς την προσφυγική κρίση”.

Ο ιταλικός νότος, ο οποίος υφίσταται “αργό θάνατο” με την ανεργία των νέων στην Καλαβρία να φτάνει το 65%, το «όχι» έφτασε το 68% και το 71,6% στη Νάπολη και τη Σικελία. Καθοριστική ήταν η ψήφος της ηλικιακής ομάδας κάτω των 35 ετών που απέρριψε τη συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε ο Ματέο Ρέντσι.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ, Financial Times
Σχετική είδηση:«Παγώνει» προσωρινά η παραίτηση Ρέντσι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος