Ιβηρική: Το “ρεκόρ της Αθήνας” πιθανόν να καταρριφθεί με καύσωνα 50 βαθμών Κελσίου

Το ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου, που κατέχει η Αθήνα από τις 10 Ιουλίου του 1977, αναμένεται να καταρριφθεί από ώρα σε ώρα στην Ιβηρική Χερσόνησο. Ισπανία και Πορτογαλία, λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ενώ έχει ήδη εκδοθεί “κόκκινη προειδοποίηση” για νέο ρεκόρ με άνοδο στους 50 βαθμούς Κελσίου. Η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup,  δίνει πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας και κατά “25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ”.

Η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων Meteoalarm χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη την κατάσταση για τις ανθρώπινες ζωές, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταγιόζ στην Ισπανία.

Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει επιστρατεύσει και τις δυνάμεις της αστυνομίας για να αποφευχθούν πυρκαγιές, ενώ έχουν κινητοποιηθεί 110.000 εθελοντές. Ως τις 6 Αυγούστου απαγορεύεται στους πολίτες να ανάβουν φωτιές και η πρόσβαση στα δάση έχει περιοριστεί.

Επίσης η κυβέρνηση εγκαινίασε σύστημα προειδοποίησης με γραπτό μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μετά την τραγωδία του περασμένου χρόνου, με 112 νεκρούς η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια υπερβολικής ξηρασίας, η κυβέρνηση προσέλαβε εκατοντάδες επαγγελματίες πυροσβέστες και αύξησε δραματικά τους ελέγχους. Τον περασμένο χρόνο, οι πολύνεκρες πυρκαγιές είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα, σημειώνει το BBC, στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους, ενώ η Σουηδία έχει δώσει μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες πύρινα μέτωπα, κάποια σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές όπως ο Αρκτικός Κύκλος.

Oι αρχές της Νορβηγίας απηύθυναν έκκληση στους οδηγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τους ταράνδους, που κατακλύζουν τις σήραγγες, αναζητώντας εναγωνίως λίγη δροσιά. Χθες ο υδράργυρος κατέγραψε ρεκόρ σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας: στην κοινότητα του Φίνμαρκ η θερμοκρασία ανήλθε σε 31,2 βαθμούς κελσίου. Στην περιοχή επικρατεί τόση ζέστη, που τη νύχτα οι συνθήκες θεωρούνται «τροπικού κλίματος»,σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος