Κυβερνοεπίθεση: Στόχοι σε 99 χώρες – “Μόλυνση” και στο Αριστοτέλειο (video)

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η «άνευ προηγουμένου», όπως ανέφερε η Europol κυβερνοεπίθεση σε οργανισμούς και επιχειρήσεις 99 χωρών,  από την Τουρκία ως την Αργεντινή, στόχος χάκερ έγινε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Όσοι από το πρωί επιχειρούσαν να μπουν στη συγκεκριμένη σελίδα, διαπίστωναν εμφανή ίχνη κρυπτογράφησης. 22χρονος Βρετανός φέρεται να αναχαίτισε πάντως την κυβερνοεπίθεση ξοδεύοντας μόλις 10 δολάρια.

Με τη φράση “δεν έχει σταματήσει να δουλεύει, και δεν θα σταματήσει, καμία κεντρική υπηρεσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης”, ο αντιπρύτανης Έρευνας του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος τόνισε ότι ο ιός “πρόσβαλε ένα μικρό αριθμό υπολογιστών στο ΑΠΘ, που ήταν προσωπικοί, παλιοί και δεν είχε γίνει ενημέρωση των Windows σε αυτούς”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε χαρακτηριστικά “όλα δουλεύουν κανονικά και λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μη περαιτέρω διασπορά του κακόβουλου λογισμικού και την αντιμετώπιση του προβλήματος”.H επίθεση εκδηλώθηκε αρχικά σε κτίριο του πανεπιστημίου, αλλά οι διαχειριστές δικτύου επενέβησαν έγκαιρα και πρόλαβαν την εξάπλωσή του στο κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, περισσότερες από 100.000 επιθέσεις σε τουλάχιστον 99 χώρες πραγματοποίησαν μαζικά άγνωστοι χάκερς.

Μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν επίθεση είναι: Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία Τουρκία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ινδία, Πορτογαλία.

“Ήρωα κατά τύχη” αποκαλεί το δίκτυο BBC 22χρονο Βρετανό ερευνητή πληροφορικής ο οποίος σταμάτησε τη διάδοση του ιού καταχωρώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση – iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com – που του φάνηκε ύποπτη επειδή δεν συνδεόταν με δικτυακό τόπο αλλά καταχωρώντας την, περιορίζεται η μόλυνση, όπως υποστήριξε.

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και ο ισπανικός τηλεπικοινωιακός κολοσσός Telefonica ήταν δύο από τους μεγαλύτερους στόχους των χάκερς, οι οποίοι μπλόκαραν τα συστήματα, ζητώντας λύτρα για να επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των δικτύων.

Θύματα της επίθεσης έπεσαν επίσης, πανεπιστήμια στην Ιταλία.  Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως από το χτύπημα επηρεάστηκαν και πάνω από 1.000 υπολογιστές στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας,  ενώ επλήγη και η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank. Θύματα της “απαγωγής υπολογιστών”, δηλώνουν επίσης η γαλλική Ρενώ, η ιαπωνική Νισάν και η αμερικανική μεταφορική Fedex.

Ο ισχυρός ιός που «παραλύει» τους υπολογιστές, ονομάζεται «WannaCry» και εξαπλώνεται εκμεταλλευόμενος κάποιο κενό ασφαλείας των Windows, σε όσους υπολογιστές δεν έχουν κάνει την τελευταία αναβάθμιση της Microsoft, που ήταν διαθέσιμη από τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το ισπανικό κέντρο CNNi. Τον περασμένο μήνα, έγινε γνωστό, πως αυτό ήταν ένα εργαλείο κατασκοπίας της NSA.

Το κακόβουλο λογισμικό πιστεύεται ότι συνδέεται με τα εργαλεία παραβίασης που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) τα οποία είχαν διαρρεύσει σε μια ομάδα χάκερ οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Shadow Brokers, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Avast, η Τσεχική εταιρία λογισμικού προστασίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Όσοι έχουν πέσει θύματα του ιού αυτού, έχουν έξι ώρες να πληρώσουν τα λύτρα που συνεχώς ανεβαίνουν με εκκίνηση τα 300 ηλεκτρονικά νομίσματα bitcoin».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ/ρεπορτάζ: Χρήστος Δάντσης
Σχετική είδηση:Σε 100 χώρες η μόλυνση των ηλεκτρονικών υπολογιστών – Μέτρα προστασίας (video)
Σχετική είδηση:Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την κυβερνοεπίθεση «WannaCry»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος