Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φ. Οκτάι. που επί της ουσίας απείλησε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.
Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας».
Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες άναψαν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας.
Τη συμφωνία ανακοίνωσε στα social media o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή.
Η Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν σημειώνει ότι η απόφαση «ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την Ε.Ε. γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».
Την απόφαση χαιρέτησαν ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου.
Κυρίαρχο θέμα τη 2η μέρα της Συνόδου η οικονομία
Στην 2η μέρα της συνόδου κυριαρχεί η οικονομία. Η θέση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη. Όπως αναφέρει η κυβερνητική συντάκτρια Γεωργία Σκιτζή, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι για την κατάσταση με την ενεργειακή κρίση και την άνοδο του πληθωρισμού απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση.
Αυτό που θα επαναλάβει σε κοινή γραμμή με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι είναι ότι πρέπει να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Γεωργία Σκιτζή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος