“Όχι” του Ολάντ σε δημοψήφισμα για την ΕΕ

Όχι, σε  δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους θα δώσουν στους ψηφοφόρους την ευκαιρία να αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή πολιτική που επιθυμούν.

“Η βρετανική εμπειρία θα αποτελέσει τότε ένα παράδειγμα, ή μάλλον ένα παράδειγμα προς αποφυγήν” ήταν τα λόγια του προέδρου σε συνέντευξη του για το επίμαχο ζήτημα.

Στη Γαλλία αυξάνονται τα αιτήματα για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος σχετικού με την ΕΕ μετά το βρετανικό και το αποτέλεσμα του.

Πολιτικοί, όπως ο υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν και ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017 Αλέν Ζιπέ, έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά ένα νέο σχέδιο της ΕΕ. Ωστόσο μόνον το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ζητεί ψηφοφορία σχετικά με την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

“Γιατί να οργανώσουμε έναν τέτοιο αναβρασμό και μια πολεμική αναμέτρηση αν δεν είναι να φύγουμε από την ΕΕ;» αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στη Les Echos.

Στη Γαλλία έχουν αρχίσει να βλέπουν ότι η Ευρώπη τάσσεται πολύ περισσότερο υπέρ των αγορών και δεν είναι αρκετά προστατευτική. Έτσι είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα.

Περίπου το 55% των Γάλλων ψηφοφόρων δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ, έναντι ενός 45% που το θεωρεί καλή ιδέα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος