Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι αντιδράσεις στην ορεινή Ροδόπη

Άλλη μια επίκληση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος προστίθεται στις συνεχείς διαμαρτυρίες για την δημιουργία αιολικών πάρκων. Η τοπική αυτοδιοίκηση της Ξάνθης αντιδρά στην τοποθέτηση 16 ανεμογεννητριών ισχύος 60 MW στην περιοχή πλησίον του Λειβαδίτη, που έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura και άλλων 14 ανεμογεννητριών ισχύος 58,8 MW στο Αχλαδόβουνο της Σταυρούπολης.

Δυστυχώς δεν είχαμε ενημέρωση από τους αρμοδίους και το μάθαμε από διαφόρους συλλόγους αναφέρει ο δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου, υποστηρίζοντας ότι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα προκαλέσει διατάραξη του φυσικού κάλλους και συνεπώς του τουρισμού. Μπορούν να τοποθετηθούν μακρύτερα, σε περιοχές βραχώδεις, όπου δεν θα αφήσουν αρνητικό αποτύπωμα τόνισε.

Η διατάραξη του μικροκλίματος, το πλήγμα στην γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη, η εγκατάλειψη της γης και η προκληθείσα εξ αυτής ανεργία είναι τα αρνητικά που επαναλαμβάνουν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι αρνούνται την δημιουργία αιολικών πάρκων στις περιοχές τους. Ενίοτε τα επιχειρήματα ισχύουν, άλλοτε όχι.

Κάπου υπάρχει η χρυσή τομή. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες, καθώς η ταχύτητα του ανέμου στη θάλασσα είναι 70% – 100% υψηλότερη από ότι στην ξηρά και είναι πολύ πιο σταθερή. Επιπλέον, οι τεράστιες ανεμογεννήτριες δεν ενοχλούν τους κατοίκους οπτικά και ηχητικά, ούτε επηρεάζουν την χλωρίδα και πανίδα της κάθε περιοχής. Η νέα γενιά 5 MW είναι οικονομικά αποδοτικότερες, αλλά απαιτούν σημαντικότερες επενδύσεις τεχνογνωσίας και κεφαλαίου. Η Βρετανία και η Γερμανία επένδυσαν δισεκατομμύρια μακροπρόθεσμα με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην βόρειο θάλασσα. Η Γερμανία διαθέτει 30.000 ανεμογεννήτριες, τις περισσότερες στην Ε.Έ. Η Δανία, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας κατά την δεκαετία του 1970, καλύπτει το 47%  των αναγκών της για ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο. Παράλληλα, εξελίχθηκε σε  βιομηχανία παραγωγής ανεμογεννητριών, με πωλήσεις δισεκατομμυρίων και την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αντί να τις εισάγει, τις κατασκευάζει. Με τον ίδιο τρόπο η Ιρλανδία, για να ζεσταθεί, εκμεταλλεύεται τους ισχυρούς ανέμους από τον ατλαντικό ωκεανό που δέρνουν τις δυτικές ακτές της.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο η παραγωγή 14-17% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες, θα απαλλάξει το περιβάλλον από 333 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και θα εξοικονομήσει 28 δις ευρώ ετησίως από το κόστος των ορυκτών καυσίμων, που αποτελεί και τον σημαντικότερο λόγο για την επιλογή των ΑΠΕ.

Όσο αυξάνει η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση τόσο αυξάνονται και οι αντιδράσεις για τις ΑΠΕ. Στη Γερμανία, κυβερνητική υπηρεσία Fachagentur Wind διαπίστωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2020 κατατέθηκαν 325 αγωγές εναντίον της κατασκευής  αιολικών έργων, με το σκεπτικό της προστασίας της οικολογίας και της άγριας πανίδας. Η ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής ενέργειας έχει σχεδόν σταματήσει στην Γερμανία και η Μέρκελ ετοιμάζει νομοσχέδιο για να κερδίσει τις τοπικές κοινωνίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος