Πρεμιέρα αντιπαράθεσης εργαζομένων – Μακρόν για τα εργασιακά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με την πρώτη πρόκληση για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος καθώς το αριστερό συνδικάτο εργαζομένων οργανώνει διαδήλωση εναντίον της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα  πυροδοτεί, σε όλη τη χώρα, την αντιπαράθεση για την επιχειρούμενη  ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι  οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας  εμφανίζονται διαιρεμένες όσον αφορά τα μέτρα που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος .

Παρότι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Γαλλίας, η CFDT, υποδέχθηκε τα μέτρα του Μακρόν με «βαθιά απογοήτευση», ανέφερε ότι δεν θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση του CGT.

Το ίδιο αποφάσισε και το συνδικάτο Force Ouvrière (FO), το οποίο συμπαρατάσσεται συχνά με το CGT, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του με μερίδα στελεχών του να ξεκαθαρίζει πως θα κατέβει στις διαδηλώσεις.

Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του CGT, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν «κοινωνικό πραξικόπημα.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα μέτρα που συμπεριλαμβάνουν τη θέσπιση ορίου στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε περιπτώσεις απολύσεων που κρίνονται άδικες, πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες στις εταιρείες όσον αφορά τις απολύσεις, τις προσλήψεις, την κατάρτιση επιχειρησιακών (αντί των κλαδικών) συμβάσεων και τον καθορισμό των όρων απασχόλησης. Σχεδιάζει μάλιστα να υιοθετήσει τα μέτρα αυτά την 22α Σεπτεμβρίου.

Τα δικαιώματα των Γάλλων εργαζομένων προστατεύονται εδώ και δεκαετίες από μια ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι ο κώδικας αποθάρρυνε τις επενδύσεις, επιβράδυνε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Μακρόν βρίσκονται υπο το  αυστηρό βλέμμα της  Γερμανίας. Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια σημαντική δοκιμασία της αποφασιστικότητας του Γάλλου προέδρου να αναμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, κάτι που θεωρείται προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη.

Εργαζόμενοι που ανήκουν στο CGT από τους κλάδους των σιδηροδρόμων, του πετρελαίου και της ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν σήμερα. Ο επικεφαλής του συνδικάτου Μαρτινέζ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη δήλωση του Μακρόν περί «λουφαδόρων» και προειδοποίησε ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται.

Ο Μακρόν, ερωτηθείς χθες εάν μετανιώνει για τη φράση περι “λουφαδόρων” που χρησιμοποίησε στην Αθήνα, πέρασε στην αντεπίθεση: «δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν λέμε τα πράγματα όπως είναι», είπε.

Η πράξη ωστόσο θα δείξει αν θα κατορθώσει  μια αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων εκεί που  για δεκαετίες άλλες κυβερνήσεις αναγκάζονταν να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους όταν βρίσκονταν αντιμέτωπες με μαζικές διαδηλώσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος