Στην ανάγκη για μια ισχυρή και ενιαία απάντηση στα γεγονότα στη Λευκορωσία στάθηκε κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντείβιντ Σασόλι.
«Τα χθεσινά γεγονότα σχετικά με την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ, καθ ‘οδόν από την Αθήνα προς το Βίλνιους, έχουν πρωτοφανή βαρύτητα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΕΚ, «καθώς το καθεστώς του Προέδρου Λουκασένκο στερεί την ελευθερία του Ρωμανού Πρωτάσεβιτς και της συντρόφου του και απαιτείται η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους και η δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα».
Σημείωσε παράλληλα ότι χρειάζεται χωρίς αμφιβολία μια διεθνής έρευνα για να εξακριβωθεί εάν η αεροπορική μεταφορά και η ασφάλεια των επιβατών διακυβευόταν και εάν υπήρξε παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγου. «Η απάντησή μας πρέπει να είναι ισχυρή, άμεση και ενιαία, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει χωρίς δισταγμό και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.
Αναφερόμενος στις ρωσικές κυρώσεις, εναντίον πολιτικών προσώπων της Ε.Ε, είπε ότι «είναι προφανές ότι οι τελευταίες κυρώσεις από τη Ρωσία δεν απευθύνονταν μόνο στην Αντιπρόεδρο Γιούροβα και εμένα, αλλά και εναντίον των αντίστοιχων θεσμικών μας οργάνων. Αντί να μας εκφοβίζει, αυτό μας ενθαρρύνει αρκεί να μην σταματήσουμε καθώς η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει τον Αλεξέι Ναβάλνυ».
Η ομιλία του Προέδρου επικεντρώθηκε επίσης στην ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης, στο οποίο περιγράφονται τρεις τομείς στους οποίους η ΕΕ πρέπει να δράσει. Πρώτα από όλα θα πρέπει να σωθούν ανθρώπινες ζωές, πράγμα που αποτελεί νομική και ηθική υποχρέωση και δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στις ΜΚΟ που ασκούν υποστηρικτική λειτουργία στη Μεσόγειο.
Παράλληλα θα πρέπει να εμπεδωθεί η ιδέα μιας μεγάλης κλίμακας κοινής λειτουργίας της ΕΕ στη Μεσόγειο που σώζει ζωές και διαταράσσει τους εμπόρους, ενώ απαιτείται επίσης ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αναζήτησης και διάσωσης στη θάλασσα, χρησιμοποιώντας τις αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από τα κράτη μέλη έως την κοινωνία των πολιτών έως τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Επιπλέον ανέφερε ο Ντέιβιντ Σασόλι όσοι χρειάζονται προστασία πρέπει να είναι σε θέση να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ασφάλεια, χωρίς να χρειάζεται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους.
«Χρειαζόμαστε τον καθορισμό ανθρωπιστικών διαύλων μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και ένα ευρωπαϊκό σύστημα επανεγκατάστασης βάσει της κοινής μας ευθύνης» είπε και συμπλήρωσε πως αυτό αφορά άτομα που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάκαμψη των κοινωνιών που έχουν πληγεί από την πανδημία και τη δημογραφική παρακμή, χάρη στη δουλειά και τις δεξιότητές τους. Στάθηκε τέλος και στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική υποδοχής μετανάστευσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμά του επί του θέματος την περασμένη εβδομάδα.
Όσον αφορά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και συμβουλίου για το πιστοποιητικό COVID-19 εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα καθώς αποφεύγεται ένα συνονθύλευμα εθνικών λύσεων που θα είχαν επιβλαβείς επιπτώσεις για τους πολίτες, για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάκαμψή. Για το Κοινοβούλιο, το πιστοποιητικό δεν μπορεί κατά τον ίδιο, να αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, ούτε να γίνεται διάκριση λόγω υγειονομικών συνθηκών ή επιλογών υγείας, ενώ θα περιλαμβάνονται μόνο τα απαραίτητα δεδομένα στο πιστοποιητικό.
Το πραγματικό σημείο καμπής στην καταπολέμηση της πανδημίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι η ταχύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της υγείας σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι σημαντικό να ενεργούν όλοι πέρα από τα σύνορα, εξάγοντας εμβόλια και παρέχοντας δόσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. «Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η παραγωγή σε αυτές τις χώρες και, μεσοπρόθεσμα, να επιτραπεί η υποχρεωτική κοινή χρήση αδειών για το σκοπό αυτό – χρησιμοποιώντας την ευελιξία που έχει ήδη επιτραπεί στο πλαίσιο των συμφωνιών TRIPS στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», κατέληξε.
ανταπόκριση από Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος