Σκληρή προμηνύεται η απάντηση της Ρωσίας στο κύμα απελάσεων των διπλωματών της

Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ «της σημαντικότερης απέλασης» 60 Ρώσων «κατασκόπων» στην ιστορία, στο πλαίσιο των συντονισμένων αντιποίνων που λαμβάνει η Δύση κατά της Ρωσίας μετά τη δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην πράκτορα στη Βρετανία,  Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν πλέον λόγο για “σαρωτική απάντηση» που θα δοθεί δια στόματος του προέδρου Β. Πούτιν.
Καταγγέλλουν ως  «ένα μεγάλο πλήγμα, ποσοτικό και ποιοτικό» στη ρωσική παρουσία στις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Ανατόλι Αντόνοφ εκτίμησε ότι η Ουάσινγκτον «και καταστρέφει το λίγο που είχε απομείνει στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».
Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς.
«Η Ρωσία δεν είχε ποτέ και δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση αυτή», επαναλαμβάνει το Κρεμλίνο.

Ωστόσο άλλη γνώμη έχει η Ουάσιγκτον που αποφάσισε να απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες, τους οποίους θεωρεί «πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών» –48 από διάφορες ρωσικές αποστολές στις ΗΠΑ και 12 από τη ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ–, αλλά και να κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ καθώς βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση υποβρυχίων.

Πρόκειται για την πιο σημαντική έκφραση «αλληλεγγύης» προς το Λονδίνο και αυτό παρά τις επιφυλάξεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση.

Η αμερικανική επίθεση επεκτάθηκε φυσικά και στον ΟΗΕ όπουh πρεσβευτής  Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι στη Νέα Υόρκη «η Ρωσία χρησιμοποιεί τον ΟΗΕ ως καταφύγιο για τις επικίνδυνες δραστηριότητές της μέσα στα ίδια τα σύνορά μας».

Με τη σειρά της η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 116 τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών που πρόκειται να απελαθούν από 23 χώρες, εκ των οποίων οι 16 ανήκουν στην ΕΕ.
Σε αυτούς που δεν θα απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για διαφορετικούς όμως λόγους, ανήκουν η Νέα Ζηλανδία και η Αυστρία.
Η Νέα Ζηλανδία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να απελάσει Ρώσους κατασκόπους, όμως δεν έχει εντοπίσει κανέναν στο έδαφός της.
« Αν υπήρχαν, θα τους απελαύναμε», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντεν.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κάριν Κνάισλ ανακοίνωσαν πως «Η Αυστρία είναι μια ουδέτερη χώρα η οποία θεωρεί ότι χτίζει γέφυρες μεταξύ ανατολής και δύσης», τόνισαν στην κοινή τους ανακοίνωση, ενώ πρόσθεσαν ότι επιθυμούν «να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία».

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία έχουν ζητήσει η κάθε μία σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός τους, ακολούθησαν οι χώρες της Βαλτικής, η Ουγγαρία και η Ισπανία. Η Ουκρανία απέλασε 13 και πολλές άλλες χώρες, στην πλειονότητά τους μέλη του ΝΑΤΟ, κήρυξαν ανεπιθύμητα πρόσωπα Ρώσους διπλωμάτες.

Η Ισλανδία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018 που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος