Τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών τροφίμων χαρτογραφεί και αναδεικνύει η διεπιστημονική ομάδας «Biomic», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «FoodOmicsGR». Το hi tech εργαστήριο, που εντάσσεται στο επιστημονικό δυναμικό του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικεύεται στην ανάλυση βιολογικών δειγμάτων και τροφίμων, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως τη φασματομετρία μάζας και άλλες διαχωριστικές τεχνικές. Με τις τεχνολογίες που εφαρμόζει η ερευνητική δομή FoodOmicsGR, αντιμετωπίζονται επίσης φαινόμενα νοθείας ή παρουσίας ρυπαντών, τοξινών και άλλων ανεπιθύμητων συστατικών, υψώνοντας τείχος προστασίας σε παραγωγούς και καταναλωτές.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=XD7J7Lf2H0k[/embedyt]Η υποδομή του FoodOmicsGR είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, παραγωγό ή επιχείρηση. Καθώς μάλιστα το κόστος δεν είναι αμελητέο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υπάρχει πρόβλεψη συγχρηματοδότησης κάποιων πιλοτικών μελετών
Στο έργο μετέχουν επίσης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Ιωαννίνων και Αιγαίου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Ίδρυμα Ιατρο-βιολογικό Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ συνολικά στη δομή απασχολούνται περίπου 80 ερευνητές και πανεπιστημιακοί.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστημών Διατροφής ΔΙΠΑΕ Σταύρος Καλογιάννης σκοπός της ομάδας είναι να δώσει αυθεντικότητα και ταυτότητα στο προϊόν. Αξιοποιώντας οι βιομηχανίες τροφίμων την έρευνα που γίνεται στο FoodOmicsGR μπορεί να προσδώσει να αποκτήσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους, αναδεικνύοντας τη διατροφική τους αξία.
Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης έρευνας του ΑΠΘ Ευστράτιος Στυλιανίδης σημείωσε ότι αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς το 1/3 της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα σχετίζεται με τον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ οι εξαγωγές τροφίμων από τη χώρα μας συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία. Αναφορικά με το ΚΕΔΕΚ τόνισε ότι και οι 21 διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες που φιλοξενούνται εκεί κάνουν εξαιρετική δουλειά κι ότι η πανδημία έδωσε περισσότερο χρόνο στους ερευνητές για να υποβάλλουν και να λάβουν εγκρίσεις για πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=LVKihhSKYh8[/embedyt]ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος