Τουσκ για Brexit: Σας ευχαριστούμε και αντίο- Μέι: Δεν μπορεί πλέον να υπάρξει “πισωγύρισμα” (video)

Η επιστολή γνωστοποίησης του Ηνωμένου Βασίλειου για το Brexit, επιδόθηκε από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Μεγάλης Βρετανίας, Τιμ Μπάροου στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Λονδίνο». Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι, απευθυνόμενη στη Βουλή των Κοινοτήτων  τόνισε ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει «πισωγύρισμα». Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» από την αποχώρηση.

«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο», είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αφού παρέλαβε την επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του Brexit. Παράλληλα, τόνισε εμφατικά πως «δεν έχουμε κανέναν λόγο να προσποιούμαστε ότι είναι μια χαρούμενη ημέρα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Λονδίνο».

Με την παράδοση της επιστολής ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο Τουσκ τόνισε ότι «υπάρχει κάτι θετικό στο Brexit» και αυτό είναι ότι ένωσε τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ περισσότερο από ποτέ. “Θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων” με το Λονδίνο, συνέχισε.

Τουσκ για Brexit: Σας ευχαριστούμε και αντίο- Μέι: Δεν μπορεί πλέον να υπάρξει “πισωγύρισμα” (video)
Yves Herman/Pool Photo via AP

Η ΕΕ θα προστατεύσει τα συμφέροντα των 27 μελών της, υπογράμμισε επίσης ο Τουσκ. Το θέμα, είπε, είναι «να γίνει έλεγχος των ζημιών», επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος που θα έχει το Brexit για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε ότι «περίπου οι μισοί» Βρετανοί ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ. Προς το παρόν, είπε, δεν θα αλλάξει κάτι. Μέχρι να αποχωρήσει επισήμως η Βρετανία, το 2019, παραμένει μέλος της ΕΕ και όσα ισχύουν στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται και στη Βρετανία.

Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, αναφερόμενος στη διαδικασία σχολίασε στο twitter, «μετά από εννιά μήνες το Ηνωμένο Βασίλειο το παρέδωσε. #Brexit».

Πρώτη συνάντηση σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων θα γίνει στις 31 Μαρτίου για να προετοιμαστεί το χρονοδιάγραμμα, που θα συζητήσουν οι υπουργοί στις 27 Απριλίου στο Λουξεμβούργο και θα εγκρίνουν οι 27 ηγέτες σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής η οποία ορίστηκε στις 29 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Τι αναφέρεται στην επιστολή

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι προτίθεται να προωθήσει σειρά νομοθετημάτων που θα ρυθμίζουν ειδικά θέματα που έχουν σχέση με την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την διασφάλιση της συνέχειας και της βεβαιότητας ιδιαίτερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει στην επιστολή της προς την ΕΕ.

Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία εντός της περιόδου των δύο ετών, αναφέρεται επίσης στην επιστολή που παραδόθηκε πριν από λίγη ώρα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Τερέζα Μέι: Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία

Η Τερέζα Μέι, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε πως «ενεργοποιήσαμε το Άρθρο 50 με επιστολή» και ανέφερε πως «θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωσης να ευδοκιμήσει και να επιτύχει».

Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.

“Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ“, είπε στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα “βαθιά ειδική εταιρική σχέση” μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.

«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας» είπε η πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή», συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει “πισωγύρισμα”. Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» από την αποχώρηση.

Η πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

«Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση η επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός της περιόδου των δύο ετών που έχει τεθεί για τις συνομιλίες αποχώρησης στη Συνθήκη», αναφέρει η Τερέζα Μέι στην επιστολή με την οποία σήμανε την εκκίνηση της διαπραγματευτικής περιόδου.

«Αλλά πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε τους όρους της μελλοντικής μας σύμπραξης ταυτόχρονα με τους όρους της αποχώρησής μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δηλώνει η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Συνέντευξη της  Τερέζα Μέι στη FAZ

Η Βρετανία εκτιμά την εταιρική σχέση της με τη Γερμανία και θέλει να παραμείνει σύμμαχος των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διαμηνύει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
“Πραγματικά εκτιμούμε αυτή τη μακρόχρονη φιλία και εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας”, τονίζει η Μέι αναφερόμενη στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, η χώρα της επιθυμεί “να παραμείνει εταίρος και σύμμαχος της Γερμανίας και όλων των άλλων φίλων μας στην ήπειρο”. Προειδοποίησε όμως ότι αν υψωθούν αχρείαστα εμπόδια στις επιχειρήσεις, αυτό θα ήταν “επιβλαβές για όλους μας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:

Brexit: Οι σημαντικοί σταθμοί της διαπραγμάτευσης

Brexit: Οι αντιδράσεις μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος