Βρετανία: Πόρισμα για τον πόλεμο του Ιράκ καταπέλτης για Μπλερ

“Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος κριθεί αναπόφευκτος, και χωρίς να αναζητηθεί εναλλακτική λύση”, αποφάνθηκε ο σερ Τζον Σίλκοτ πρόεδρος της επιτροπής έρευνας, παρουσιάζοντας το πόρισμα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003.

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης), από υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής. Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής.

«Τον Μάρτιο 2003, δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσέιν και το χάος που ακολούθησε στο Ιράκ και στην περιοχή έπρεπε επίσης να έχει προβλεφθεί», συνέχισε ο σερ Τζον Σίλκοτ.

«Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που ήδη χαρακτηρίζεται καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ.

Το πόρισμα αναμένεται ενδεχομένως να οδηγήσει σε δίωξη μεμονωμένων Βρετανών στρατιωτών για τις ενέργειές τους στο κατεχόμενο Ιράκ, ενώ πολλοί ελπίζουν πως θα είναι αρκετό για να οδηγήσει τον Μπλερ στη δικαιοσύνη, κάτι που απαιτούν οι οικογένειες των 179 στρατιωτών της Βρετανίας που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Ήδη στελέχη των Εργατικών και του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας έχουν δηλώσει πως αν υπάρξουν στοιχεία κατά του Τόνι Μπλερ θα επικαλεστούν νόμο που έχει να εφαρμοστεί από το 1806, για να προχωρήσουν σε δίωξη του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Τόνι Μπλερ άλλαξε στη διαδρομή την επιχειρηματολογία του. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκε από τα «τεράστια αποθέματα» παράνομων όπλων που διαθέτει το Ιράκ και έκανε λόγο για «πρόθεση του Σαντάμ Χουσέιν να τα αποκτήσει». «Ωστόσο, δεν ήταν αυτή η εξήγηση που είχε δώσει πριν από τον πόλεμο», δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ, αποκαλύπτοντας και επιστολή του Μπλερ, ο οποίος υποσχόταν «μαζί σου, ότι κι αν γίνει», στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Η επιτροπή υπό τον λόρδο Τζον Τσίλκοτ συστάθηκε το 2009 με στόχο να διαφωτίσει όλες τις πλευρές της βρετανικής ανάμιξης στο Ιράκ την περίοδο 2001 -2009, από τη στιγμή δηλαδή που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το σχεδιασμό της εισβολής ως τη στιγμή της αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
Από το Νοέμβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2011 η επιτροπή συγκέντρωσε στοιχεία έχοντας πρωτοφανή πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα και πρωταγωνιστές της ιστορίας όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

Συνολικά, 2,6 εκατομμύρια λέξεις σε 12 τόμους θα δημοσιευτούν στο ίντερνετ στη διεύθυνση http://www.iraqinquiry.org.uk/.

ΠΗΓΗ:BBC,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος