Φάρμακα από το βυθό και θεραπευτικοί κήποι

Array

Πέρα από τα συμβατικά φάρμακα υπάρχουν και αυτά που βρίσκονται στους «κήπους» των βυθών. Από τα βάθη των θαλασσών και συγκεκριμένα από διάφορα ασπόνδυλα που ζουν εκεί παράγονται κυανοβακτήρια από τα οποία προέρχονται ουσίες που περιορίζουν τον χρόνιο πόνο χωρίς να παρουσιάζουν μάλιστα υψηλό κίνδυνο εθισμού. Η έρευνα η οποία μάλιστα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε βρίσκεται στο στάδιο των προκλινικών μελετών

Η «γαλάζια βιοτεχνολογία» αναπτύσσεται όλο και περισσότερο και στοχεύει και στην ανακούφιση του νευροπαθητικού πόνου σε καρκινοπαθείς μετά τις χημειοθεραπείες καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένους.

Εκτός από τους κήπους του βυθού όπως υπάρχουν και οι συμβατικοί επίγειοι κήποι οι οποίοι επίσης βοηθούν στη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών καθώς και στην ανάρρωση ασθενών. Όπως είπε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 η αρχιτέκτων τοπίου Μαρία Γιδαράκου, τέτοιοι κήποι υπήρχαν παλαιότερα μόνο σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα όπως τα σανατόρια όπου η φύση βοηθούσε τους ασθενείς με φυματίωση να αναρρώσουν.

Εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους οι κήποι βοηθούν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους μίλησε για την δυνατότητα να βγαίνουν έξω και να περπατούν, να ηρεμούν, να χαλαρώνουν αλλά και να κάνουν ιππασία. Μάλιστα μίλησε για το παράδειγμα της Σουηδίας όπου τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε για την επίδραση των κήπων σε ασθενείς με άνοια, Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες ήταν εντυπωσιακά.

Επιπλέον η κ. Γιδαράκου είπε ότι ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει τη σημασία ύπαρξης θεραπευτικών κήπων είναι ότι συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση ψυχικά ασθενών μια και η ενασχόληση με τον κήπο δεν ξεχνιέται ακόμη και από τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ. Στην Ελλάδα σήμερα θεραπευτικοί κήποι υπάρχουν σε νοσοκομεία, γηροκομεία, ψυχιατρικές κλινικές κέντρα αποκατάστασης κλπ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος