Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα HYDROUSA αφορά την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων σε τρία νησιά του Αιγαίου και εντάσσεται στο «Horizon 2020» το οποίο αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έρευνα και ανάπτυξη.
Για τις καινοτομίες και τα έργα που εκτελούνται στο πλαίσιο του προγράμματος στη Λέσβο, την Μύκονο και την Τήνο με κύριο στόχο την καταπολέμηση της λειψυδρίας μίλησε στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο επ. καθηγητής στο ΕΜΠ και συντονιστής του προγράμματος Σίμος Μαλαμής. Όπως εξήγησε ο κ. Μαλαμής ουσιαστικά το HYDROUSA είναι ένα πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας με επίκεντρο το νερό και υλοποιείται εφαρμόζοντας διαφορετικές καινοτομίες σε κάθε νησί ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του.
Για παράδειγμα στη Λέσβο λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων όπου γίνεται αναερόβια επεξεργασία λυμάτων και παράλληλα παράγεται ενέργεια ενώ στη Μύκονο συλλέγεται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών βρόχινο νερό το οποίο αξιοποιείται το καλοκαίρι σε διάφορες καλλιέργειες αφού ένα μεγάλο μέρος των υδάτινων πόρων χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαλαμή στη χώρα μας βρισκόμαστε πίσω σε ότι αφορά την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων μία τεχνική που θα έδινε λύσεις σε πολλά προβλήματα αλλά χρειάζεται κάποια ώθηση για να είναι δυνατόν να λειτουργήσει σωστά.
Συντονιστής του προγράμματος HYDROUSA στο οποίο συμμετέχουν 27 φορείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ανταγωνιστικά προγράμματα στη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Κύριος στόχος της HYDROUSA είναι όπως προαναφέραμε η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσω της ανάκτησης νερού, υλικών και ενέργειας από τα υγρά απόβλητα καθώς και η αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων των περιοχών της Μεσογείου οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος