Έναν ύμνο των Μαρωνιτών, των αραβόφωνων χριστιανών του Λιβάνου, επέλεξε να μας παρουσιάσει μέσα στις μέρες του Πάσχα, το γυναικείο φωνητικό σύνολο Μπόνες Νότες.
Πρόκειται για έναν ύμνο με ιδιαίτερο ταξίδι μέσα στο χρόνο και τους πολιτισμούς: Από την Ευρώπη του 18ου αιώνα, στον αραβόφωνο χριστιανικό κόσμο και από εκεί στην Ελλάδα με την ποίηση του Γκάτσου.
Το Wa Habibi, είναι ύμνος που τραγουδιέται την Μεγάλη Παρασκευή στον αραβικό χριστιανικό κόσμο και έχει γίνει γνωστό από την μεγάλη Λιβανέζα τραγουδίστρια, Φεϊρούζ.
Η ιστορία της μελωδίας, αν και είναι δύσκολο να ανιχνεύσουμε με σιγουριά την προέλευσή της, ξεκινά πιθανά από την όπερα «Il prigionier superbo» του 1733, του Giovanni Battista Draghi (γνωστός ως Pergolesi), και συγκεκριμένα το ιντερμέτζο με τίτλο «La serva padrona». Η όπερα εντούτοις δεν έχει θρησκευτικό περιεχόμενο. Λέγεται οτι οι χριστιανοί ιεραπόστολοι πήραν ένα δείγμα από αυτό το ιντερμέτζο και το μετέτρεψαν στον ύμνο «Lorsqu’un Dieu» το οποίο τραγουδήθηκε έπειτα στην αραβική γλώσσα και πήρε τη μορφή του «Wa Habibi».
Πρόκειται για έναν θρήνο της μητέρας για το χαμένο παιδί της. Ο Νίκος Γκάτσος, με τους στοίχους που βάζει πάνω σε αυτή την αιωνόβια μελωδία, αντιστρέφει την απεύθυνση και πλέον το παιδί είναι που θρηνεί και μιλάει εκείνο στη Μάνα ενώ χάνεται από τον κόσμο. Πρωτοτραγουδήθηκε από τον μεγάλο πόντιο ερμηνευτή Χρύσανθο το 1975, στον δίσκο «Δροσουλίτες».
Οι Μπόνες Νότες είναι ένα πολυφωνικό σχήμα που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω καραντίνας. Με συνδετικό κρίκο το νησί της Ζακύνθου και κοινή ανάγκη την καλλιτεχνική συνύπαρξη μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, οι οκτώ νεαρές γυναίκες συνυπήρξαν πρώτα διαδικτυακά και έκτοτε επιχειρούν, παρότι δεν κατοικούν όλες στον ίδιο τόπο, να βρίσκουν τρόπους κοινής δημιουργίας και παρουσίας. Το συγκεκριμένο κομμάτι απαθανατίστηκε και ηχογραφήθηκε ζωντανα σε εκκλησία του νησιού την Μεγάλη Τετάρτη, το Πάσχα του 2022.
Το φωνητικό σύνολο απαρτίζεται από τις: Αγγελική Αγαλιανού, Τέτα Βασιλάκη, Μαργαρίτα Γκριτζέλα, Χαρά Ευαγγελινέλη, Ανδριάνα Λυκούρεση, Παναγιώτα Παυγέλου, Δήμητρα Σαπνάρα, Πηγή Σεμιτεκόλου. Την φωνητική εναρμόνιση στο «Μάνα μου» έκανε η Τέτα Βασιλάκη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος