Ο κρόκος Σερρών

Όχι. Ο γνωστός κρόκος δεν φύεται μόνο στην Κοζάνη. Στον Νέο Σκοπό Σερρών υπάρχει μια σημαντική παραγωγή του πολύτιμου φυτού καθώς, ο νομός έχει τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με την Κοζάνη και την Φλώρινα.

Εποχή της συλλογής του κρόκου και οι κάτοικοι στον Νέο Σκοπό βρίσκονται στα χωράφια, που έχουν πλημμυρίσει από τα άνθη του κρόκου. Μια εξαιρετικά προσοδοφόρα καλλιέργεια, που αντικαθιστά παλαιότερες ασύμφορες, όπως εξηγεί ο κροκοπαραγωγός  Δημήτριος Γκάγκλος. Ο ίδιος ανακάλυψε τα οικονομικά κυρίως οφέλη και άλλαξε το επάγγελμα του φυσιάτρου με αυτό του γεωργού. Η καλλιέργεια ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, όταν διαπιστώθηκε ότι το κλίμα ήταν ευνοϊκό για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου φυτού.

Η διάθεση του προϊόντος γίνεται ανεξάρτητα από τον συνεταιρισμό της Κοζάνης, ο οποίος παραμένει πρωτοπόρος, σημειώνει η Χρύσα Μαβνέϊκου, κροκοπαραγωγός.

Με ένα μικρός τίμημα στην αρχή για το κόστος των βολβών η παραγωγή είναι πολυετής. Την μεγαλύτερη απόδοση έχουν για τα πρώτα τέσσερα –πέντε χρόνια, αν και μπορεί να παράγουν επ’ αόριστον.

Όπως αναφέρει ο κ. Γκάγκλος, ο κρόκος είναι περισσότερο γνωστός στην μαγειρική, αλλά έχει θεραπευτικές ιδιότητες, που τον καθιστούν πολύτιμο. Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι πως ο κρόκος αποτελεί βασικό συστατικό για το μύρο, που χρησιμοποιείται στην εκκλησία για διάφορες τελετές.

Η στροφή σε νέες καλλιέργειες ιδιαίτερα αποδοτικές βοηθά την τοπική κοινωνία. Η επιστροφή στην γη είναι ένας τρόπος για να μείνουν οι νέοι στην περιφέρεια, έχοντας ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και χωρίς τα προβλήματα των μεγάλων αστικών κέντρων. .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος