Στο ρόλο της γύρης στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αναφέρθηκε μιλώντας σήμερα στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο καθηγητής Αεριοβιολογίας του Πολυτεχνείου του Άουγκσμπουργκ, Θάνος Δάμιαλης.
Όπως είπε ο κ. Δάμιαλης παγκόσμια έρευνα που έγινε σε 31 χώρες έδειξε συσχέτιση του κορονοϊού με τη γύρη. Όπου υπήρχε αυξημένη γύρη υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.
Σύμφωνα με τον καθηγητή η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή προγενέστερη έρευνα που βασίστηκε σε τριπλή βάση δεδομένων (in vitro, in vivo σε ποντίκια, και σε χιλιάδες ασθενείς στη Σουηδία) η οποία έδειχνε ότι αυξημένα επίπεδα γύρης οδηγούσαν σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία με ιώσεις του αναπνευστικού. Η σκέψη ότι ο κορονοϊός είναι επίσης ενας ιός του αναπνευστικού οδήγησε στη μεγάλη έρευνα που στηρίχθηκε σε δεδομένα από ολόκληρο τον κόσμο.
Πάντως ο κ. Δάμιαλης ξεκαθάρισε ότι «ο κορονοϊός όπως και οποιοσδήποτε ιός, δεν διασπείρεται με τη γύρη. Η γύρη εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα γι’ αυτό και στη συνέχεια είναι πιο πιθανή η μετάδοση του ιού».
Πάντως αν διαθέτουμε ένα όπλο απέναντι στη γύρη αυτό είναι οι μάσκες και ο αεροβιολογικός σταθμός που λειτουργεί στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ που ενημερώνει τους Θεσσαλονικείς πότε τα επίπεδα γύρης είναι πολύ υψηλά και οι μάσκες σωτήριες. Ο σταθμός που διαθέτει χρονοσειρά δεδομένων 34 ετών σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης εκδίδει ενημερωτικό δελτίο για ιδιώτες και φορείς υγείας σχετικά με την κυκλοφορία της γύρης η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ούτως ή άλλως αυξημένη ενώ έχει επιμηκυνθεί και ο χρόνος κυκλοφορίας της.
Έμμεσο χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται η αυξημένη γύρη με τον κορονοϊό ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ Χρήστος Σαββόπουλος. Ο κ. Σαββόπουλος επισήμανε ότι σήμερα περίπου ενάμιση χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα κορονοιού είναι πιο εύκολο για τους γιατρούς που εφημερεύουν να διακρίνουν ποιοι νοσούν από Covid-19 και ποιοι παρουσιάζουν αλλεργικά συμπτώματα τα οποία είναι κυρίως η ρινική συμφόρηση και η καταρροή και ίσως κάποια δυσφορία και δύσπνοια. Ο πυρετός και η καταβολή είναι αυτά που συνήθως ταλαιπωρούν όσους έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο που έδωσε ο κ. Σαββόπουλος είναι ότι ενδέχεται όσοι έχουν αλλεργίες να είναι περισσότερο προστατευμένοι απέναντι στην πανδημία καθώς έχουν χαμηλότερο αριθμό υποδοχέων μετατρεπτικού ενζύμου τύπου 2 που ευθύνονται για τη μεταφορά του κορονοϊού. Πιο επιρρεπείς ίσως είναι οι αλλεργικοί που λαμβάνουν συστηματικά κορτιζόνη η οποία ενδέχεται να έχει προκαλέσει κάποιας μορφής ανοσοκαταστολή.
Τέλος ο κ. Σαββόπουλος επισήμανε πως κακώς θεωρούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αλλεργίες ότι θα έχουν σημαντική αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο καθώς είναι ελάχιστα ανάλογα περιστατικά μέχρι σήμερα. «Δεν σημαίνει ότι κάθε αλλεργικός θα εκδηλώσει σημαντική αλλεργία», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, στις έρευνες και τις μελέτες που γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο με επίκεντρο πανδημία του κορονοϊού, ειδικοί επιστήμονες στην Ολλανδία δοκιμάζουν ένα μοντέλο γρήγορου και εύκολου εντοπισμού της Covid-19 με τη βοήθεια των μελισσών. Μελέτη η οποία, όπως επισημαίνει και το σχετικό ρεπορτάζ του Ο3, δεν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής σε μεγάλο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος