Ένας κόσμος που έσβησε μετά τον ξεριζωμό από τις προγονικές τους εστίες, παραμένει ζωντανός στις μνήμες των ανθρώπων και μιλά μέσα από την Έκθεση του ιδρύματος «ΙΩΝΙΑ», που πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση που ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 του μηνός «μπορούμε να δούμε πρωτότυπες εικόνες της ευτυχισμένης εποχής των Ελλήνων Μικρασιατών στην Σμύρνη, από 50 τίτλους εφημερίδων, καρτ-ποστάλ, 200 επιστολές απλών στρατιωτών, ιερέων, που συνιστούν πρωτογενείς πηγές της ιστορίας», εξηγεί ο πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας Χρήστος Μπελλές. Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης στα τραγικά γεγονότα της Καταστροφής του Ελληνισμού της Ιωνίας, με απώτερο στόχο τη σημαντική ευκαιρία που δίνεται στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης μικρούς και─ μεγάλους, μαθητές και φοιτητές ─ να «κοινωνήσουν Ιστορική και Εθνική συνείδηση», αναφέρεται στο έντυπο του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού “ΙΩΝΙΑ”. Κατά την διάρκεια της εκθέσεως προβάλλεται η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «1922» η οποία για χρόνια ήταν απαγορευμένη στο εξωτερικό, με παρέμβαση της Τουρκίας, προκειμένου να παραμείνουν άγνωστα τα γεγονότα για τα όσα υπέστη ο ελληνισμός.
Δεν πρόκειται μόνο για την συλλογική μνήμη ενός λαού, αλλά για την ζώσα ιστορία, την οποία ποικίλες δυνάμεις, κατά διαστήματα, επικαλούμενες ανυπόστατες δικαιολογίες, επιχείρησαν να διαγράψουν ή να εξωραΐσουν.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλιάννα Σκουλή βάζει τους τηλεθεατές στο συγκινησιακό περιβάλλον της εποχής, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από μια επιστολή. Πρόκειται για ένα γράμμα του υπολοχαγού Κιρμιζάκη, ο οποίος λίγο προτού εγκαταλείψει την ακτή, μετά την υποχώρηση έγραψε: «Και ο ήλιος που χρόνια φώτιζε την Ιωνία φεύγει ντροπιασμένος μέσα στα σύννεφα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος