Το μοναδικό ηλεκτρικό ταξί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κυκλοφορεί στην πόλη των Σερρών και για τα δεδομένα της περιοχής είναι μια συμφέρουσα επιλογή για τους επαγγελματίες του κλάδου.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης έσπευσε να μιλήσει με τον κάτοχο του και να παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας επιλογής.
Ο ιδιοκτήτης του ταξί Βασίλης Βαγενάς, αναφέρει πως το μικρότερο κόστος κίνησης και συντήρησης προσμετρώνται στα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρικού οχήματος. Όπως σημειώνει για να διανύσει 100 χλμ. το κόστος ανέρχεται στα 3 ευρώ με φόρτιση που έγινε κατ’ οίκον και με νυχτερινό ρεύμα. Γεμίζοντας το παραδοσιακό ρεζερβουάρ για την ίδια διαδρομή το κόστος θα ανερχόταν στα 10 ευρώ. Αυτά ισχύουν σε μια μικρή πόλη με μικρές αποστάσεις και σχετικά λίγες “κούρσες”.
Επιπλέον κίνητρο είναι η κρατική επιδότηση για αγορά φορτιστών, ενώ το όφελος αυξάνεται από την εξάλειψη κάθε δαπάνης για λάδια, αλλαγή φίλτρων και κόστη που προκαλούνται λόγω του κινητήρα εσωτερικής καύσεως, που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, βενζίνη ή καύσιμο ντίζελ.
Βεβαίως κάθε τι έχει και τα αρνητικά του. Ο χρόνος φόρτισης του οχήματος στο 100% υπολογίζεται σε τέσσερις ώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ηλεκτρικά ταξί δεν επιλέγονται από τους επαγγελματίες στις μεγάλες πόλεις. Μια τετράωρη, ακόμη και τρίωρη στάση σε απρόβλεπτο χρόνο, καθώς δεν μπορούν να υπολογιστούν οι αποστάσεις που θα διανυθούν σε κάθε “κούρσα”, σημαίνει ότι το όχημα τίθεται εκτός εργασίας, ενδεχομένως σε ώρες αιχμής και μεγαλύτερης ανάγκης. Αυτό μπορεί να συμβεί μια, δυο ή και τρείς φορές σε ένα 24ωρο εργασίας. Το κόστος λογικά δεν αντισταθμίζεται, εάν το όχημα παραμένει ακινητοποιημένο συνολικά 6 με 9 ώρες ημερησίως, ακόμη και σε έναν σταθμό φόρτισης, όπου υπάρχουν ειδικοί φορτιστές ταχύτερης εξυπηρέτησης. Στις ΗΠΑ και σε κάποιες χώρες της ΕΕ ορισμένες πολύ γνωστές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων έχουν δημιουργήσει σταθμούς ταχείας φόρτισης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο χρόνος μηδενίζεται ή αντιστοιχεί στην διάρκεια ενός γεμίσματος του ρεζερβουάρ με τα συμβατικά καύσιμα. Επιπλέον, αντιστρόφως ανάλογο με το είδος του φορτιστή και την δυναμική του είναι το κόστος, που αυξάνεται, όσο μειώνεται ο χρόνος αναμονής για την φόρτιση.
Οι περισσότεροι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων που περιλαμβάνουν αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα φορτίζουν τα οχήματά τους κατά την διάρκεια της νύχτας στο σπίτι, εφ’ όσον διαθέτουν μονοκατοικία και υπό τις προϋποθέσεις ότι το σπίτι τους έχει επαρκή ηλεκτρική δυνατότητα για τέτοια φόρτιση, όπως και ότι υπάρχει πρίζα σε ειδικό κύκλωμα διακλάδωσης κοντά στη θέση στάθμευσης. Το κόστος αυξομειώνεται ανάλογα με τον τύπο του οχήματος και τα κυβικά του, καθώς και από την χωρητικότητα της μπαταρίας του, με άλλα λόγια από την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να αποθηκεύσει.
Για παράδειγμα, πρίν από την αύξηση του κόστους ενέργειας στην Γαλλία ένα ηλεκτρικό ΙΧ που κατανάλωνε κατά μέσο όρο 15 kWh ανά 100 χλμ., κόστιζε 2,25 €, όταν φορτιζόταν στο σπίτι. Στην Αγγλία, όπου το κόστος του ρεύματος είναι κατά τι υψηλότερο, κόστιζε κάτι παραπάνω από 3 €, ενώ ένα συμβατικό όχημα, που κατανάλωνε 5 λίτρα ανά 100 χλμ. κόστιζε γύρω στα 7,50 ευρώ.
Με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται κατακόρυφα, το κόστος φόρτισης των ηλεκτρικών ΙΧ έχει γίνει πολύ ακριβό για τους λιανοπωλητές στην Γερμανία. Η εταιρεία Schwarz Group αποφάσισε να εισαγάγει τέλη φόρτισης. Έτσι, από τις 12 Σεπτεμβρίου ένα ηλεκτρικό ΙΧ θα χρεώνεται με τέλος 29 σεντς ανά kWh σε σημεία φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) με δυνατότητα φόρτισης έως και 43 kW. Στα σημεία φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) με δυνατότητα έως 149 kWh, η κιλοβατώρα θα κοστίζει 48 σεντς. Σε μεμονωμένες τοποθεσίες που παρέχουν ισχύ 150 kWh ή περισσότερο, οι οδηγοί θα χρεώνονται 65 σεντς ανά kWh.
Παράλληλα, θα πρέπει να διευθετηθεί νομικά ότι στο μέλλον όταν θα αυξηθεί ο στόλος των ηλεκτρικών οχημάτων οι εταιρείες που λειτουργούν σταθμούς φόρτισης δεν θα αλλάξουν την τιμολογιακή τους πολιτική επιβαρύνοντας τους οδηγούς ανάλογα με το ποια ώρα, ποιά ημέρα και ποια εποχή φορτίζουν.
Αυτήν την περίοδο το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού οχήματος στο Ην. Βασίλειο είναι σχεδόν το ίδιο με το γέμισμα του ρεζερβουάρ με πετρέλαιο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος