Μια βουτιά στα νερά βορείως της Ρόδου, στο Καρπάθιο πέλαγος είναι μια βουτιά στην πρόσφατη ιστορία, εκεί όπου κείται ένα από τα πολλά πλοία Λίμπερτυ, που απέκτησε η χώρα, αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά τη λήξη του πολέμου 98 Λίμπερτυ παραχωρήθηκαν δανεικά από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για να αναπτυχθεί η ναυτιλία, καθώς οι Έλληνες πλοιοκτήτες είχαν χάσει σχεδόν ολόκληρο τον στόλο τους κατά τις εχθροπραξίες.
Επρόκειτο για μια μαζική παραγωγή. Εν μέσω του πολέμου λόγω των συνεχών βυθίσεων κυρίως από τα γερμανικά υποβρύχια, οι Αμερικανοί προχώρησαν στην κατασκευή πλοίων ελαφρύτερων, λιγότερο κοστοβόρων και ταχύτερων. Από τον κατασκευαστή τους το προσδόκιμο ζωής τους ήταν μικρό, αλλά η ιστορία τον διέψευσε, αφού έπλεαν για δεκαετίες στις θάλασσες.
Ένα από αυτά τα πλοία της ελευθερίας, όπως αποκαλούντο, απέπλευσε από την Τουρκία την Πρωτοχρονιά του 1966, φορτωμένο με χρώμιο, αλλά έπεσε σε φουρτούνα στο Καρπάθιο πέλαγος, αναφέρει ο Κώστας Θωκταρίδης, εκπαιδευτής δύτης-ιδρυτής «Planet Blue- Diving Center», που ερεύνησε την ιστορία του πλοίου και το κουφάρι του. Ο Πυθέας τραντάχτηκε και έσπασε. Το ρήγμα που υπέστη ήταν καίριο. Τελικά ρυμουλκήθηκε από ένα ακτοπλοϊκό, πριν προσαράξει στα ρηχά του Αγίου Μηνά, στη Σκάλα Καμείρου της Ρόδου. Όπως λέει στην ΕΡΤ3 μετά την διάσωση του πληρώματος το σκάφος προσάραξε σε μικρό βάθος στα 14 μέτρα Βόρεια της Ρόδου και έτσι είναι επισκέψιμο από τους λάτρεις των καταδύσεων. «Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και η ιδιαίτερη ναυπηγική του αποτελεί κίνητρο υποβρύχιας επισκέψεως».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος