Το μοναδικό μουσείο άλατος στο Μεσολόγγι

Εκατοντάδες οικογένειες ζουν από το αλάτι χρόνια τώρα, ενώ στις αλυκές του Μεσολογγίου καλλιεργείται και εξορύσσεται το 65% της ελληνικής παραγωγής.

Το Μουσείο Άλατος, το πρώτο και μοναδικό θεματικό μουσείο άλατος, βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, δίπλα στις αλυκές της Τουρλίδας. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του κέντρου λόγου και τέχνης «Διέξοδος» από τον Νίκο Κορδόση και τη σύζυγό του Δέσποινα Κανελλή, αποτελώντας μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως δήλωσε η κα Κανελλή στην Περίμετρο της ΕΡΤ3.

Το Μουσείο Άλατος διαθέτει πέντε θεματικές αίθουσες για να μάθει ο επισκέπτης οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη, η συλλογή του χρονολογείται στην Κίνα από το 6.000 π.Χ , στο Χαλστ της Αυστρίας από το 3.000 π.Χ, ενώ την ίδια εποχή το συναντάμε στην Αίγυπτο και στον πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό, μέχρι τις μέρες μας. Μαθαίνουμε για τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία.

Οι Αλυκές του Μεσολογγίου χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα και το παραγόμενο αλάτι αποτέλεσε είδος σημαντικού εξαγωγικού εμπορίου. Πρώτη γραπτή αναφορά, μαθαίνουμε στο Μουσείο, εντοπίζεται σε βενετσιάνικα αρχεία του 1418 με πλοία από τη Ραγκούζα (σημερινό Ντουμπρόβνικ) να φορτώνουν αλάτι από το Μεσολόγγι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος