WWF Ελλάς: Υιοθέτησε μία παραλία


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

«Υιοθέτησε μία παραλία». Η προτροπή προέρχεται από τη WWF Ελλάς και αφορά ένα πρόγραμμα με πρωταγωνιστές τους πολίτες και στόχο την καταγραφή των απορριμμάτων στις παραλίες για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης. Υλοποιείται αποκλειστικά ομάδες εθελοντών και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ενώ χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο συντονιστής τοπικών δράσεων της WWF Ελλάς Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η παραγωγή απορριμμάτων αυξάνεται ακόμα περισσότερο, ενώ χιλιάδες πλαστικά καταλήγουν στις θάλασσες και τις ακτές.

Η WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της συνολικής της δράσης κατά των πλαστικών μιας χρήσης, ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» για να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Όσοι ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν μία παραλία απευθύνονται στη WWF Ελλάς και αφού εκπαιδευτούν παρακολουθούν και καταγράφουν ένα-ένα τα απορρίμματα στην παραλία της ευθύνης τους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η δράση θα επαναλαμβάνεται 4 φορές το χρόνο, ανά εποχή, ώστε να δημιουργηθούν χρονοσειρές με τα δεδομένα από τις καταγραφές που θα καταχωρούνται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης ώστε να είναι δημόσια διαθέσιμα σε όλους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά ήδη από τον Απρίλιο οπότε και έγιναν οι πρώτες 11 καταγραφές οι οποίες έδωσαν μια πρώτη -κακή-εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος. Καταγράφηκαν συνολικά 10.158 απορρίμματα, δηλαδή κατά μέσο όρο 925 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτογραμμής τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει θεσπίσει ως ανώτατη οριακή τιμή τα 20 απορρίμματα ανά 100 μέτρα! Όποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μία παραλία», μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο adoptabeach@wwf.gr. Καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να συγκροτούν μία ομάδα τουλάχιστον τριών ατόμων γιατί έτσι θα είναι πιο λειτουργικοί. Τα πλαστικά που συλλέγονται στη διάρκεια της δράσης εφόσον είναι σε καλή κατάσταση πηγαίνουν στους μπλε κάδους αλλιώς καταλήγουν στους κοινούς κάδους απορριμμάτων. Αν θέλουμε προληπτικά πάντως να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος με τα πλαστικά, καλό είναι να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής με λιγότερο πλαστικό λέγοντας ναι στο δικό μας παγούρι και ποτήρι, επιλέγοντας επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι και σακούλες λέγοντας σταθερά όχι στη χρήση πλαστικού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος