Τα προβλήματα της γονιμότητας σήμερα αφορούν πολλά ζευγάρια στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2 στα 10 ζευγάρια αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας. Πρόβλημα υπογονιμότητας αντιμετωπίζει τουλάχιστον το 15% ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας, ποσοστό που στη χώρα μας μεταφράζεται σε περίπου 200.000 ζευγάρια. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται περισσότεροι από 10.000 κύκλοι (προσπάθειες) εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας.
Ενδεικτικό είναι ότι λειτουργούν 45 Κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης -επτά λειτουργούν σε πανεπιστημιακές κλινικές και νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά. Η εξωσωματική γονιμοποίηση εφαρμόζεται από το 1985.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δύο σημαντικά γεγονότα που σηματοδοτούν την σημερινή πραγματικότητα. Το πρώτο σημαντικό γεγονός είναι η αυξημένη ηλικία στην οποία προσπαθούν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί. Τα 35 χρόνια για την πρώτη εγκυμοσύνη, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για το πόσο εύκολα μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Και το δεύτερο σημαντικό γεγονός στην αντιμετώπιση της γονιμότητας είναι τα νέα δεδομένα που έχουμε με την δυνατότητα κατάψυξης ωαρίων και εμβρύων με νέες τεχνικές που έχουν πολλαπλάσια καλά αποτελέσματα και μας δίνουν νέες δυνατότητες τόσο στην θεραπευτική αντιμετώπιση των ζευγαριών, όσο και στην πρόληψη της υπογονιμότητας» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Κωνσταντίνος Κωσταράς, υπεύθυνος εξωσωματικής και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και εξήγησε πως πριν φτάσουμε στη Θεραπεία θα πρέπει να έχουμε αντιμετωπίσει προληπτικά τα όποια προβλήματα γονιμότητας συντηρώντας ωράρια σε μικρότερη ηλικία.
Στην υπογονιμότητα οι αιτίες είναι μοιρασμένες μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας και πολλές φορές συνυπάρχουν και από τους δύο. Ο άντρας είναι λιγότερος εξοικειωμένος με τις ιατρικές εξετάσεις. Η γυναίκα ασχολείται περισσότερο και από τη φύση της, έχει και το γυναικολόγο της, οπότε λύνει απορίες. Ο άντρας «συμπαρασύρεται». Το πρόβλημα είναι του ζευγαριού, όχι της γυναίκας.
Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 10.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ετησίως, όχι μόνο σε Έλληνες. Ζευγάρια από την Αυστραλία, ΗΠΑ, Ασία, Αφρική και Ευρώπη με τη συχνότητα να αυξάνει για την Ιταλία, Ρουμανία, Κύπρο και Αγγλία έρχονται στην Ελλάδα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Συγκεκριμένα, το 20% των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιούνται είναι σε ζευγάρια που διαμένουν στο εξωτερικό. Οι λόγοι μετακίνησης υπογόνιμων ζευγαριών από χώρα σε χώρα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος τους ποικίλουν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης τους.
«Είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας είναι εφάμιλλα και καλύτερα πολλών μονάδων του εξωτερικού. Υπάρχει πραγματικά ένας αριθμός ζευγαριών από το εξωτερικό που έρχεται στην Ελλάδα γι αυτές τις υπηρεσίες.» δήλωσε ο κος Κωσταράς.
Κάθε ζευγάρι, κάθε γυναίκα θα πρέπει να κάνει τον τακτικό της έλεγχο και όταν μετά το εξάμηνο δεν έχει επιτευχθεί το αποτέλεσμα της κυήσεως να καταφεύγει το ζευγάρι στον ειδικό για να μην χάνεται χρόνος. «Δύο πράγματα θα πρέπει να έχει η γυναίκα κατά νου, την πρόληψη του καρκίνου και την πρόληψη για την γονιμότητα. Έχουμε την δυνατότητα με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων να προλαμβάνουμε τα προβλήματα γονιμότητας και να μην προσπαθούμε με άλλες λύσεις σε μεγαλύτερη ηλικία.» τόνισε ο κος Κωσταράς σημειώνοντας με νόημα ότι η γονιμότητα έχει όρια. «Συνήθως μετά τα 36 αρχίζει να μειώνεται σημαντικά.»
Ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολόαυ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος