Την πρώτη τεχνητή ωοθήκη από ανθρώπινο ιστό, που όπως αποδείχθηκε λειτουργεί με επιτυχία, δημιούργησαν Δανοί επιστήμονες. Μια τέτοια ωοθήκη στο μέλλον θα επιτρέπει την ανάπτυξη ώριμων ωαρίων κατάλληλων για γονιμοποίηση και στη συνέχεια για εμφύτευση στη μήτρα.
Χάρη στη νέα ανακάλυψη θα μπορούν τελικά να αποκτήσουν παιδιά οι γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία (λόγω καρκίνου) ή όσες πάσχουν από άλλες παθήσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή ακόμα και εκείνες που έχουν υπερβολικά πρόωρη εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα και με σχετικά άρθρα στις Guardian και Independent, ερευνητές της κλινικής Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Πορς (που σήμερα, Δευτέρα 2/7, θα παρουσιάσουν την έρευνά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη Βαρκελώνη) τα ωάρια μπορούν να διατηρηθούν ζωντανά για εβδομάδες στην τεχνητή ωοθήκη.
Ο καρκίνος των ωοθηκών (και άλλα είδη καρκίνου), καθώς και η λευχαιμία μπορούν να εξαπλωθούν στον ίδιο τον ιστό των ωοθηκών, με συνέπεια οι γυναίκες που νοσούν να μην μπορούν να γεννήσουν. Προκειμένου να απογυμνώσουν τον ιστό των ωοθηκών από όλα τα κύτταρά του, υγιή και καρκινικά, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια χημική διαδικασία. Στη συνέχεια -χρησιμοποιώντας ως βάση ένα «σκελετό» από κολλαγόνο πάνω στον οποίο καλλιεργούνται νέα υγιή κύτταρα- δημιουργούν στο εργαστήριο μια νέα ωοθήκη.
Μια τέτοια ωοθήκη με 20 θυλάκια ανθρώπινων ωαρίων εμφυτεύτηκε σε ποντίκια και το αποτέλεσμα ήταν το ένα τέταρτο των ωαρίων να επιβίωσαν τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, αιμοφόρα αγγεία είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται γύρω από την ωοθήκη, αναφέρουν οι ερευνητές.
Η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Είναι η πρώτη απόδειξη ότι πράγματι μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα ωοκύτταρα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου». Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε: «θα χρειασθούν πολλά χρόνια, προτού μια τέτοια ωοθήκη τοποθετηθεί σε γυναίκα».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών θα χρειαστούν περίπου πέντε με δέκα χρόνια ερευνών και δοκιμών έως ότου οι πειραματικές ωοθήκες να δοκιμαστούν με ασφάλεια σε γυναίκες. Αν οι δοκιμές των τεχνητών ωοθηκών αποδειχθούν αποτελεσματικές, η καινοτομία των επιστημόνων αναμένεται να αξιοποιηθεί και από τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/The Guardian/Independent
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος