Μόλις δύο ημέρες μετά την 49η επέτειο του πρώτου περίπατου ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης και της 60ης επετείου της ίδρυσης της COSPAR (Επιτροπή Διαστημικής Έρευνας-Committee on Space Research του International Council of Scientific Unions-ICSU), το Συμβούλιο της Επιτροπής επέλεξε με σημαντική διαφορά και από τον πρώτο γύρο την Αθήνα ως διοργανώτρια του 44ου Επιστημονικού Συνεδρίου της COSPAR το 2022.
Η απόφαση της ανάληψης ελήφθη κατόπιν ψηφοφορίας στο 42ου Διαστημικό Συνέδριο της COSPAR που οργανώθηκε από τις 14 ως τις 22 Ιουλίου 2018 στην Pasadena της California των ΗΠΑ, από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (California Institute of Technology-Caltech) και το Jet Propulsion Laboratory (JPL), και στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 3,300 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συνέδρια της COSPAR παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αποτελέσματα των ερευνών στο πεδίο της Διαστημικής Επιστήμης.
Η διεθνής Επιτροπή Διαστημικής Έρευνας (COSPAR) ιδρύθηκε το 1958, λίγο μετά την έναρξη της διαστημικής εποχής και την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, του Σοβιετικού Sputnik. Σκοποί της είναι η προαγωγή της διεθνούς διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας και η ειρηνική εξερεύνηση του διαστήματος. Αποτελεί βήμα διαλόγου και συνεργασίας, ανοιχτό σε όλους τους διαστημικούς επιστήμονες παγκοσμίως και δεν εμπλέκεται σε πολιτικές επιδιώξεις, συνεργαζόμενη στενά με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους παγκόσμιους οργανισμούς. Οι στόχοι της επιτυγχάνονται με τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων μεγάλης κλίμακας ανά διετία, καθώς και πολλών μικρότερων συμποσίων και συναντήσεων εργασίας. Η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της COSPAR σχεδόν από την ίδρυσή της, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Η υποψηφιότητα της χώρας μας για το 2022 προετοιμάστηκε από το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο συντονίζει την Εθνική Επιτροπή Διαστημικών Ερευνών. Το Γραφείο θα λειτουργήσει ως οικοδεσπότης του Συνεδρίου. Η σημαντική προσπάθεια για τη χώρα υποστηρίχθηκε ενεργά από πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, το Δήμο Αθηναίων, Υπουργεία, σχεδόν το σύνολο των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας.
Η ανάληψη του COSPAR 2022 συνιστά εθνική επιτυχία, με δεδομένο τον ανταγωνισμό σε υψηλό επίπεδο από τις συνυποψήφιες πόλεις (Βαρσοβία, Λωζάνη και Πράγα). Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη πρόκληση για τη χώρα καθώς και μια σπουδαία ευκαιρία να καταδειχθεί διεθνώς ότι η Ελλάδα έχει την υποδομή και το έμψυχο επιστημονικό δυναμικό ώστε να πρωταγωνιστήσει στη Διαστημική Έρευνα και Τεχνολογία.
Ο Πρόεδρος της COSPAR Dr. Lennard Fisk, συγχαίρει τους εκπροσώπους της Ελληνικής υποψηφιότητας Δρ. Σταμάτιο Κριμιζή, ακαδημαϊκό, και Δρ. Μανώλη Γεωργούλη, ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών, για την ανάληψη της διοργάνωσης του COSPAR Scientific Assembly 2022.
Στην υποστηρικτική του επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της COSPAR, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, αναφέρει: «Είμαι πεπεισμένος ότι το Επιστημονικό Συνέδριο COSPAR 2022 στην Αθήνα θα αποτελέσει μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Το Υπουργείο μου θα στηρίξει την προσπάθεια των Οργανωτικών Επιτροπών με κάθε δυνατό τρόπο και σκοπό την επιτυχία του Συνεδρίου.»
Η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά τονίζει ότι «Η Αθήνα, μια ξεχωριστή μοντέρνα πρωτεύουσα, ένα ανοιχτό μουσείο, είναι έτοιμη να υποδεχτεί το Συνέδριο της COSPAR και να προσφέρει στους χιλιάδες επιστήμονες που θα την επισκεφτούν ένα μοναδικό συνδυασμό εργασίας, ψυχαγωγίας και φιλοξενίας στο πιο ιστορικό κέντρο πολιτισμού της Ευρώπης».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, επίσης εκ των δυναμικών υποστηρικτών της ελληνικής υποψηφιότητας, αναφέρει ότι «η Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, ειδικά στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού. Η πόλη μας έχει την απαιτούμενη υποδομή, το έμψυχο δυναμικό και την εμπειρία να εγγυηθεί την επιτυχία ενός τόσο μεγάλου και σημαντικού συνεδρίου».
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, επισημαίνει ότι «η επιλογή της Αθήνας για το Συνέδριο είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα, την Αθήνα και την Ακαδημία Αθηνών διότι, μεταξύ άλλων, πρόκειται για διεθνή αναγνώριση του κύρους του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού ανά την υφήλιο. Αποτελεί επίτευγμα, αλλά ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία για ολόκληρη την ερευνητική κοινότητα της χώρας, ειδικά βέβαια για εμάς που υπηρετούμε την Επιστήμη του Διαστήματος».
Η στήριξη της υποψηφιότητας της Αθήνας από Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, με συμμετοχή αρκετών στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, ήταν εξίσου ενθουσιώδης και συγκινητική.
Στην απόφαση του Συμβουλίου της COSPAR επισημαίνεται η επιλογή της Αθήνας λόγω της πληρότητας του φακέλου υποψηφιότητας αλλά και του ενθουσιασμού που ήταν εμφανής σε ολόκληρη την παρουσίαση της υποψηφιότητας. Σε πρόσφατο δελτίο τύπου της COSPAR (https://cosparhq.cnes.fr/sites/default/files/press_release_cospar_2018.pdf) αναφέρεται ότι το Συνέδριο διοργανώνεται για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος.
Ο φάκελος υποψηφιότητας της Αθήνας συντάχθηκε από την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή COSPAR 2022, σε συνεργασία με την Εταιρεία AFEA, ενώ το βίντεο παρουσίασης της υποψηφιότητας ήταν παραγωγή της εταιρείας WHITE ROOM σε συνεργασία με την ΕΡΤ και το Ευγενίδειο Πλανητάριο. Το βίντεο θα δημοσιοποιηθεί ευρέως σε εύθετο χρόνο.
Την υποστήριξη της Ελληνικής υποψηφιότητας στο Συμβούλιο της COSPAR στην Pasadena ανέλαβαν ο Δρ. Κριμιζής, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής και Εθνικός Εκπρόσωπος στην COSPAR, Δρ. Μανώλης Γεωργούλης, του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.
Το διεθνές συνέδριο της COSPAR έχει χαρακτηριστεί άτυπα ως Ολυμπιάδα του Διαστήματος και διοργανώνεται σε διαφορετική ήπειρο κάθε φορά. Στο Συνέδριο της Αθήνας αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000-4.000 διεθνώς αναγνωρισμένοι διαστημικοί επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων διεθνών διαστημικών οργανισμών, καθώς και οι μεγαλύτερες εταιρείες προϊόντων διαστημικής τεχνολογίας παγκοσμίως, οι οποίες θα συμμετάσχουν με εκθεσιακά περίπτερα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος