Η Μυτιλήνη τίμησε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου

Με το σύνθημα «το Πολυτεχνείο δεν είναι γιορτή , είναι εξέγερση και πάλι ταξική» ξεκίνησε χθες το βράδυ από την πλατεία Σαπφούς ,η πορεία του εργατικού κέντρου Λέσβου για τα 45 χρόνια από την εξεγερση του Πολυτεχνείου. Με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων , δυνάμεων του ΠΑΜΕ της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνταξιουχικών ενώσεων , της ΟΓΕ , της επιτροπής ειρήνης Λέσβου.

Οι φωνές που ενώθηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ζητώντας «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» αντηχούν στους σημερινούς αγώνες για πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τη νεολαία και το λαό. Ιδιαίτερα, τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ» στις πύλες του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ. Σήμερα που τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν πάνω από το Αιγαίο, τα Βαλκάνια και την Ανατ. Μεσόγειο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσουμε τον αγώνα με αιτήματα «Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ», «Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ».

Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μιχάλη Μυρογιάννη, του 20χρονου τότε ηλεκτρολόγου από τη Μυτιλήνη, που τον σκότωσε κοντά στο Πολυτεχνείο, με μια σφαίρα στο κεφάλι ο συνταγματάρχης της χούντας Ντερτιλής.
Φιλοχουντικές και ακροδεξιές ομάδες όλα αυτά τα χρόνια θέλουν να σβήσουν τη μνήμη του αγώνα του λαού κατά της χούντας, που κορυφώθηκε με την εξέγερση στο Πολυτεχνείο και ισχυρίστηκαν ότι δεν υπηρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο, κάτι το οποίο επαναφέρουν και σήμερα. Έχουν συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους θέλουν να σβηστεί αυτή η μνήμη, όπως για παράδειγμα είναι γνώστο ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, είχε πάρει μέρος μαζί με ομάδα ακροδεξιών, στην καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στα μετόπισθεν των δυνάμεων ασφαλείας της χούντας ενώ ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε χρίσει το Μιχαλολιάκο πρόεδρο της νεολαίας της ΕΠΕΝ, του κόμματος δηλαδή που ίδρυσε το 1983 ο δικτάτορας από τη φυλακή όπου βρισκόταν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου (16 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου 1975) τεκμηριώθηκαν 24 θάνατοι από τον εισαγγελέα Τσεβά, ενώ ο ιστορικός Λεωνίδας Καλλιβρετάκης , που συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου ως φοιτητής της Φιλοσοφικής, πραγματοποίησε τη δική του έρευνα, υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και συνέταξε ένα κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται 24 επώνυμοι νεκροί, ενώ για 16 ανώνυμους νεκρούς η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίησή τους.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος