«Τα έντομα που είναι βλαβερά για τα φυτά μας και συνεπώς αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Έλληνα αγρότη, καθώς και για άλλα έντομα που είναι ωφέλημα συνεπώς είναι σύμμαχοι του αγρότη και χρησιμοποιούνται ήδη στην πράξη σε ένα πρώτο στάδιο αυτά τα χρόνια στην χώρα μας, αλλά στην Ευρώπη πολύ πιο εντατικά και αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη χρησιμοποίησή τους.» δηλώνει ο κος Δημήτρης Κωβαίος, καθηγητής εντομολογίας στο Τμήμα Γεωπονίας και αντιπρύτανης στο ΑΠΘ
«Χρησιμοποιούνται στην πράξη τα ωφέλιμα αυτά έντομα για την αντιμετώπιση των βλαβερών» εξηγεί.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής υποστηρίζει πως ως γεωπόνοι και ως σύμμαχοι του Έλληνα αγρότη στόχο έχουν να τον βοηθήσουν πρώτον να κατανοήσει την βιολογία και τις ζημίες που προκαλούν τα βλαβερά έντομα και να τον βοηθήσουν με νέες μεθόδους, όπως είναι η βιολογική καταπολέμηση, η χρήση ωφέλιμων εντόμων, αλλά και με διάφορες άλλες μέθοδοι, όπως είναι: οι παγίδες των εντόμων , οι μικροοργανισμοί εντελώς αβλαβείς για τον άνθρωπο αλλά σκοτώνουν τα έντομα. «Να βοηθήσουμε μέσα από τέτοιες εναλλακτικές μεθόδους να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα εντομολογικά προβλήματα. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η χημική καταπολέμηση, η χρήση εντομοκτόνων ουσιών, αποτελεί χρόνια τώρα τη μοναδική και κυρίαρχη μέθοδο αντιμετώπισης. Αυτό οδηγεί πολλές φορές σε υπερβολές, όπως η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων που κάνει κακό στον ίδιο τον άνθρωπο αφού τρώει προϊόντα με υπολείμματα , στο περιβάλλον αφού θανατώνονται ωφέλιμοι οργανισμοί και τελικά στην οικονομικότητα της παραγωγής , στην τσέπη του παραγωγού» εξηγεί ο πολύ έμπειρος καθηγητής.
Η σύγχρονη τάση ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπως λέει, είναι να προωθηθούν εναλλακτικές προς τη χημική μεθόδους χωρίς αυτή βέβαια να καταργηθεί γιατί είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, αλλά να χρησιμοποιείται ως το τελευταίο μέτρο όταν οι άλλες μέθοδοι δεν φέρουν αποτέλεσμα. «Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε: να αλλάξουμε την νοοτροπία του Έλληνα αγρότη ώστε να μην χρησιμοποιεί τα γεωργικά φάρμακα ως ασπιρίνη δηλαδή με κάθε απλό πρόβλημα που έχει να ψεκάζει , αλλά να τα χρησιμοποιεί ως τελευταίο και τελικό στάδιο αν χρειαστεί και εφόσον οι άλλες μέθοδοι δεν έχουν το τελικό καλό αποτέλεσμα που συνήθως το έχουν.»
Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν εισέλθει στη χώρα μας περισσότερα από 40 νέα είδη εντόμων σημειώνει ο κος Κωβαίος απαντώντας σε ερώτημά μας και εξηγεί πως αυτό έχει γίνει, πρώτον: Λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Διαπιστώνουμε ότι έχουμε μια σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, έχουμε δηλαδή ήπιους σχετικά χειμώνες, ήπιο φθινόπωρο και άνοιξη κι αυτό βοηθά πάρα πολύ στο να επεκτείνουν τη δραστηριότητα τους τα έντομα. Εκεί που σταματούσε η δραστηριότητα τους τον Οκτώβριο τώρα δεν σταματά, συνεχίζεται και μετά τον Οκτώβριο κι εκεί που ξεκινούσε τον Απρίλιο τώρα ξεκινά το Μάρτιο.
Επεκτείνεται λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας η δραστηριότητα. Το δεύτερο είναι ότι ουσιαστικά δεν γίνονται έλεγχοι πια στην μετακίνηση επιβατών κι εμπορευμάτων επομένως πολύ εύκολα με μολυσμένο φυτικό υλικό μπορεί να έρθει στη χώρα μας ένα νέο βλαβερό είδος στη γεωργία κι έτσι έχουμε πολλά νέα είδη εντόμων που δεν τα είχαμε 20-30 χρόνια πριν και τα οποία επειδή δεν έχουν φυσικούς εχθρούς είναι πρωτόγνωρα στο περιβάλλον αναπτύσσουν πολύ γρήγορα πληθυσμούς και γίνονται πολύ γρήγορα προβλήματα στις καλλιέργειες. Στην καλλιέργεια της λεβάντας στην Κοζάνη εμφανίστηκε ένα νέο έντομο που οι παραγωγοί το λένε «φούσκα» που προκαλεί ξήρανση των φύλων της λεβάντας. Ένα έντομο που δεν υπήρχε 20 χρόνια πριν. Το οποίο ήρθε από άλλες χώρες και προκαλεί πολύ μεγάλες ζημιές. Και στα καλαμπόκια της περιοχής εμφανίστηκε έντομο που προκαλεί πολύ μεγάλες ζημιές και το οποίο πριν πέντε χρόνια δεν υπήρχε.»
Ο κος Κωβαίος προτρέπει τους Έλληνες αγρότες να συμβουλεύονται πάντα τους επιστήμονες γεωπόνους που έχουν πολύ καλή γνώση των προβλημάτων και να μην αυτενεργούν, να μην δρουν μόνοι τους. Επίσης, να ξέρουν ότι οι πολλοί ψεκασμοί βλάπτουν κυρίως την καλλιέργεια τους, πέραν της τσέπης τους και του περιβάλλοντος. Να αποφεύγουν τους πολλούς ψεκασμούς. «Να έχουν σαν βασική αρχή ότι ένα έντομο γίνεται βλαβερό όταν αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός τους και πολύ πιθανόν ο πληθυσμός τους να μην αυξηθεί και πολύ εάν δεν διαταράσσεται το περιβάλλον του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένα πολύ βλαβερό είδος θα πρέπει να αφεθεί στη μοίρα του. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τους πληθυσμούς τους, εδώ χρειάζεται η βοήθεια του γεωπόνου, με εντοπαγίδες και όταν διαπιστωθεί η παρουσία ενός βλαβερού εντόμου σε επίπεδα τέτοια που είναι πάνω από τα όρια που προκαλούν ζημία, τότε να επεμβαίνει.» δηλώνει επισημαίνοντας: «Να μην κάνει πολλούς ψεκασμούς ο Έλληνας αγρότης. Να κάνει αυτούς μόνο που χρειάζονται μετά από παρακολούθηση και αφού έχει εξαντλήσει όλα τα φιλικά μέσα που διαθέτουμε και δεν είναι υψηλού κόστους και κυρίως αυτό που λέγεται παγίδες εντόμων. Ουσιαστικά να εξαντλήσει μη χημικά μέσα. Και βεβαίως όταν πραγματικά χρειαστεί να επέμβει.» καταλήγοντας με την πολύ ουσιαστική σημείωση: «Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι αγρότες είναι να ψεκάζουν πολύ συχνά και τελικά αυτό το φάρμακο που ψεκάζουν συχνά μετά δεν έχει αποτελεσματικότητα.»
Φώτο: Ο κος Δημήτρης Κωβαίος, αντιπρύτανης Α.Π.Θ. ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος