Η Αθήνα διεθνοποιεί το ζήτημα της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης (video)

Ένας διπλωματικός μαραθώνιος για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση η οποία διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ουδεμία σχέση έχει με το διεθνές δίκαιο, την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται.

Ο πρωθυπουργός από το Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας χθες αναφέρθηκε στα κενά που δημιουργεί η διεθνής αστάθεια και εκμεταλλεύεται η Τουρκία, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με τις ενέργειές της σε Κύπρο, Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι το επίμαχο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης ουδεμία ισχύ έχει το μνημόνιο, ούτε παράγει κάποιου είδους έννομα αποτελέσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Λονδίνο. «Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις ειλικρινά και ανυποχώρητα, τη στιγμή που η Τουρκία έχει δεχτεί σοβαρή ήττα στη διπλωματία και στο κύρος της», τόνισε ο Πρωθυπουργός, καθώς όπως υπογράμμισε Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν ήδη καταδικάσει τις τελευταίες ενέργειες της γειτονικής χώρας.

«Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια. Και, με μονομερείς ενέργειες, διεκδικεί τον ρόλο ενός ιδιότυπου «τοπάρχη» στην ευρύτερη περιοχή. Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που κρύβουν ολόκληρα νησιά και πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλούν διμερείς συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταπατώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες καλής γειτονίας», τόνισε.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα καταστεί άκυρη, εκτίμησε νωρίτερα από τη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα θέσει το ζήτημα, στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του πρόεδρου της Βουλής της Λιβύης την ερχόμενη Πέμπτη στη  χώρα μας, καθώς και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης  προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην οποία χαρακτηρίζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης “παράξενο”, καθώς -όπως αναφέρει- η Λιβύη δεν έχει “θαλάσσια σύνορα” με την Τουρκία, ενώ τονίζει ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε δικαίωμα να το υπογράψει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του, από τον υπουργό, Νίκο Δένδια.

Διατηρεί την ένταση η Άγκυρα

Η Ελλάδα δε θα κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας, διαμηνύει η κυβέρνηση , με την Άγκυρα, πάντως, να εμμένει στην τακτική της έντασης. Ήδη, ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι το μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη εστάλη στον ΟΗΕ, ενώ από τη Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ” δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι».

ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει “Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει επιτέλους τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής”

Ηχηρή είναι η αντίδραση της Εκπροσώπου για τα Εξωτερικά θέματα και την πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Βιργινίας Μπατού-Ένρικσσον

“Η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφορικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο”.

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Η Αθήνα σκοπεύει το επόμενο να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών:

  • -Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τη Δευτέρα, στο οποίο τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών,
  • Ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη.
  • Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ επεξεργάζονται επιστολή που αναμένεται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Παραπολιτικά επισημαίνει:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υιοθετήσει κυρώσεις, δεν τις συζητά απλά, για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταδίκασε εμπράκτως, με την επιβολή κυρώσεων, την Τουρκία. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Οκτωβρίου αποφάσισε την επιβολή μέτρων κατά νομικών και φυσικών προσώπων, απόφαση την οποία προσυπέγραψε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. Ήταν η πρώτη φορά που η Ε.Ε. αποφάσισε τη λήψη ανάλογων μέτρων έναντι ενός υποψήφιου προς ένταξη κράτους. Έστειλε ένα μήνυμα ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου έχουν συνέπειες. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να δείχνει την αποφασιστικότητά της απέναντι σε αυτές τις πρακτικές με τον πλέον σαφή τρόπο και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Οι εκβιασμοί της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της πρέπει να σταματήσουν. Και έχουμε καταστήσει σαφές προς όλους ότι δεν νοείται ανοχή για μια χώρα που παραβιάζει κατά συρροή το Διεθνές Δίκαιο».

Η Ελληνική Επικράτεια, είναι ευρωπαϊκή και όλοι εκείνοι που έρχονται να εγείρουν αξιώσεις, να ερμηνεύουν το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας κατά το δοκούν, θ` αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, τόνισε χθες από την Αλεξανδρούπολη,  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Κ. Δένδιας έχει συγκαλέσει την ερχόμενη Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις με την Τουρκία και για τα υπόλοιπα εθνικά ζητήματα.

Τα πολιτικά κόμματα για τις προκλήσεις

Την Τουρκική παραβατική στάση αποκρούουν τα πολιτικά κόμματα

«Η δική μας ενεργητική πολιτική έχει μετατραπεί σε μια χωρίς πυξίδα εξωτερική πολιτική που κινείται από το εκκρεμές του παρατηρητή μέχρι τις σπασμωδικές ενέργειες» επέκρινε την κυβέρνηση μιλώντας στην ΕΡΤ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην ΥπΕξ Γιώργος Κατρούγκαλος. «Η Τουρκία ξέρει ότι θα έχει ένα τρομερό κόστος ένας πόλεμος στο Αιγαίο (…) Η πολιτική της είναι αναθεωρητική δεν έχει σχεδιασμό να προκαλέσει πόλεμο. Θερμό επεισόδιο μπορεί να προκύψει από ατύχημα» εκτίμησε.

“Εμείς βάζουμε διαρκώς στο τραπέζι τη συζήτηση περί συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ακριβώς για να καθορίσουμε μια εθνική στρατηγική”, επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χριστίδης.

“Αυτή η αυθαίρετη Συμφωνία αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη, απόδειξη ότι η Τουρκία κλιμακώνει βήμα-βήμα την προκλητικότητά της, για να προωθήσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της” σχολίασε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Δεν παραχωρούμε Ελληνικό έδαφος και αν η Νέα Δημοκρατία συμφωνήσει με τη στάση της  θα διαπράξει Εθνικό έγκλημα!” επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση

Γερμανικός Τύπος: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης φαίνεται «παράλογη»

Σύμφωνα με την DW, το θέμα σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel σημειώνοντας ότι «η μυστική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στη Λιβύη και να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια της Γερμανίας για λύση στον λιβυκό εμφύλιο». Όπως σημειώνει «η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων φαίνεται παράλογη. Επεκτείνει τα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι την περιοχή κοντά στην Κρήτη. Επίσης σύμφωνα με τη συμφωνία και τα χωρικά ύδατα γύρω από τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά θα πρέπει μελλοντικά να ελέγχονται από την Τουρκία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος αντιδρούν στη συμφωνία. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται για την εκμετάλλευση τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου. Και το Ισραήλ συμμετέχει. Ωστόσο η Τουρκία απαιτεί συμμετοχή στο δυνητικά κερδοφόρο έργο και ως εκ τούτου αναζητά φυσικό αέριο στην περιοχή γύρω από τη διαιρεμένη Κύπρο (…). Mέχρι τώρα η κριτική δεν έχει αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει».

Oπως παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί νέες εντάσεις στην ΕΕ, όχι μόνο λόγω της διαμάχης για το φυσικό αέριο. «Η γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο αρχές Ιανουαρίου. Η Γερμανία θέλει να περιορίσει την εισροή προσφύγων από τη Λιβύη» γράφει η Tagesspiegel κάνοντας αναφορά και στην αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σημειώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τα γερμανικά σχέδια σε αποτυχία δεδομένου ότι «η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων για την κυβέρνηση αλ Σαράτζ, παρέχοντας μεταξύ άλλων αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα».

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα αναφέρεται και η Handelsbatt σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένδειξη διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο» και συμπληρώνει ότι «νότια της Κρήτης ενδέχεται να υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου. Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος βλέπουν επίσης τα συμφέροντά τους να πλήττονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.»

Πηγή ΕΡΤ, DW

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος