Διάλογος Γερμανίας με τουριστικούς προορισμούς Ε.Ε. – Χαλάρωση μέτρων σε Ισπανία και Ιταλία – Αλλαγή ορισμού Covid-19 στη Βρετανία

Εντατικές είναι οι διεργασίες σχετικά με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την επανέναρξη των ταξιδιών, για να διασωθεί και ένα μέρος της τουριστικής σεζόν στη Γερμανία. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Μακρόν για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ε.Ε. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες αναμένεται να παρουσιάσουν μία νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ξεκινά σήμερα «διάλογο γειτονίας» με τους ομολόγους του των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών στην Ε.Ε.: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Κροατία. Θα συζητηθούν – μεταξύ άλλων – οι κανονισμοί καραντίνας που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του ZDF, ο Χ. Μάας σημείωσε ότι «οι διακοπές φέτος δεν θα είναι όπως τις γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια». Ελπίζει όμως ότι θα είναι εφικτές οι διακοπές στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικά για τις αερομεταφορές, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενιαία γραμμή και πειστική λύση για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας στη διάρκεια της πτήσης. «Εάν αυτό θα γίνει αφήνοντας κενές θέσεις ή άλλο μέσο εντός του αεροπλάνου, αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο πολλών συζητήσεων με τις αεροπορικές εταιρείες», είπε ο κ. Μάας. Αυτό όμως, κατά την άποψή του, είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταδιακή επιστροφή των πτήσεων στη φυσιολογική συχνότητα».

Σε ερώτηση της ΕΡΤ αν μεταξύ των υπουργών θα συζητηθεί και το ζήτημα διμερών συμφωνιών της Γερμανίας με τις χώρες αυτές, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε ότι «στόχος του διαλόγου γειτονίας είναι όσο το δυνατόν συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος συνολικά στην Ευρώπη, ώστε να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν κοινά κριτήρια στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον Γερμανό εκπρόσωπο, τα κριτήρια αυτά «δεν θα ισχύουν οπωσδήποτε σε κάθε περιφέρεια ταυτόχρονα, καθώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των περιφερειών, αλλά η στόχευση είναι να έχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος».

Άνοιξαν καταστήματα εστίασης, κομμωτήρια και παραλίες στην Ιταλία

Στην καθημερινότητά τους επιστρέφουν από σήμερα οι Ιταλοί, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού. Επαναλειτουργούν καφέ, εστιατόρια, μπαρ και κομμωτήρια. Υπάρχει, ωστόσο, πάντα ο κίνδυνος νέου lockdown, αν δεν τηρηθούν ρητά τα μέτρα προστασίας.

Ύστερα από σχεδόν 70 ημέρες από το ολικά μέτρα αποκλεισμού, και εν μέσω μιας ολονύχτιας σφοδρής πολιτικής διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και περιφερειών, ξεκίνησε στην Ιταλία το δεύτερο μέρος της Φάσης Β΄. Πρόκειται για μια νέα καθημερινότητα, με μάσκες και ατομική αποστασιοποίηση, στην οποία φαίνεται ότι πρέπει να συνηθίσουν οι Ιταλοί.

Από σήμερα λοιπόν επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους και οι μετακινήσεις εντός περιφέρειας, χωρίς δικαιολογητικά έγγραφα. Όπου τα αποστασιοποιητικά και υγειονομικά μέτρα το επιτρέπουν, ανοίγουν καταστήματα εστίασης και κομμωτήρια, αλλά και οι παραλίες.

Προαιρετική παραμένει η χρήση μάσκας στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, με ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου και την χρήση μάσκας όταν η απόσταση αυτή δεν μπορεί να τηρηθεί. Μεγάλη προσοχή δίνουν οι αρχές στην απαγόρευση συνωστισμού ώστε να αποτραπούν νέα χοτ σποτ.

Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ιταλία, που προβλέπεται θεωρητικά για τις 15 Ιουνίου, με μέγιστη χωρητικότητα 200 ατόμων σε κλειστούς και 1.000 ατόμων σε ανοιχτούς χώρους. Παρόλο ότι ο αριθμός των παρευρισκομένων θεατών θα είναι περιορισμένος αρχικά λόγω υγειονομικών μέτρων, εν τούτοις φαίνεται να δίνει μια ανάσα σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει πολλές τεχνικές αλλά και οικονομικές δυσκολίες λόγω Covid-19.

Η Ιταλία θέλει οπωσδήποτε να αποτρέψει ένα νέο lockdown, ένα σενάριο που θα αποτελούσε περαιτέρω βαρύ πλήγμα στην οικονομία αλλά και στην ήδη εύθραυστη ψυχολογία των πολιτών. Επειδή λοιπόν το ρίσκο κοινωνικών αναταραχών αλλά και ένα νέο κύμα κρουσμάτων είναι πιθανό, η κυβέρνηση Κόντε σπεύδει σε τούτο το πρόωρο άνοιγμα να ανακοινώσει και το υπολογισμένο ρίσκο.

Κυβέρνηση και λαός γνωρίζουν πως με τη Φάση Β΄ η χώρα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή, εφόσον τα μάτια όλου του πλανήτη είναι στραμμένα πάνω τους.

Ξεκίνησε η Α’ Φάση χαλάρωσης των μέτρων στην Ισπανία

Το 70% της Ισπανίας (32 εκατομμύρια πληθυσμού) μπήκε από το πρωί της Δευτέρας στη «Φάση 1» χαλάρωσης της καραντίνας, με ομάδες έως 10 ατόμων να μπορούν να συναντηθούν ξανά. Παραμένουν όμως στη «Φάση 0» η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και κάποιες περιοχές της Καστίγια και Λεόν.

Σφοδρή είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς υποστηρίζει ότι κάθε εβδομάδα που περνά καταστρέφεται η οικονομία. Η ισπανική κυβέρνηση επιμένει ότι οι λόγοι είναι άμεσα συνυφασμένοι με τα επιδημιολογικά στοιχεία και όχι πολιτικοί.
Την ερχόμενη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την τελευταία παράταση της καραντίνας ενός μήνα ώσπου να ολοκληρωθούν οι τέσσερις φάσεις χαλάρωσης των μέτρων.

Υποχρεωτική είναι η καραντίνα 14 ημερών για κάθε τουρίστα που μπαίνει σε ισπανικό έδαφος.

Η Βρετανία αλλάζει τον επίσημο ορισμό της Covid-19

Η πιο σημαντική ένδειξη για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι η ανοσμία, που συνδέεται με την έλλειψη γεύσης, λένε οι ειδικοί στη Βρετανία, οι οποίοι εισάγουν πλέον αυτό το σύμπτωμα στον ορισμό της Covid-19. Έτσι θα ταυτοποιούνται και θα ανιχνεύονται νωρίτερα τα κρούσματα.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος της Αγγλίας, Τζόναθαν Βαν Ταμ «ό,τι έως τώρα ήταν καινούριος βήχας ή πυρετός, γίνεται νεοεμφανιζόμενος βήχας ή πυρετός ή ανοσμία».

Η ανοσμία τεχνικά ορίζεται ως αλλαγή ή έλλειψη όσφρησης, όμως είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την έλλειψη γεύσης. Το σύμπτωμα έχει αναφερθεί εδώ και καιρό, αλλά επέλεξαν να το εισάγουν τώρα στον ορισμό, θεωρώντας ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή ώστε να εντοπιστούν κρούσματα νωρίτερα.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ στην έρευνά του υπογραμμίζει ότι ακόμη δεν
γνωρίζουμε εάν το σύμπτωμα παρουσιάζεται πριν από άλλα συμπτώματα,
κατά τη διάρκεια της ασθένειας ή ακόμη και αφού έχουν υποχωρήσει τα άλλα συμπτώματα.

Όσον αφορά στην επιλογή του χρόνου, ο κ. Βαν Ταμ είπε ότι «χρειάστηκε χρόνος ώστε να εκτιμηθεί κατά πόσο το σύμπτωμα είναι χρήσιμο στην ταυτοποίηση και ανίχνευση κρουσμάτων». Αυτή τη στιγμή οι επιστημονικές αναφορές ορίζουν το ποσοστό των ασθενών με αυτό το σύμπτωμα στο 50% και πάνω. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, και μάλιστα πολλά. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα με αυτή την ασθένεια.

Το θέμα είναι ποιο από τα συμπτώματα κάνει την ανίχνευση των κρουσμάτων αποτελεσματικότερη ή όχι. Αυτό αποτελεί το κριτήριο των αρχών για την αλλαγή, η οποία έρχεται λίγο πριν ανακοινώσει ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημαντική αύξηση των τεστ στον πληθυσμό.

Επιστροφή σε νέα κανονικότητα και για την Πορτογαλία

Στη β’ φάση της εξόδου από το lockdown εισήλθε η Πορτογαλία τη Δευτέρα. Άνοιξαν τα καφέ και τα νηπιαγωγεία, ενώ επέστρεψαν στις τάξεις οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, οι οποίοι υποβάλλονται σε θερμομέτρηση προτού μπουν στις σχολικές αίθουσες. Με περιορισμένο αριθμό πελατών λειτουργούν τα εστιατόρια.

Επαναλειτουργούν και τα καταστήματα εμβαδού έως 400 τ.μ., μουσεία και αίθουσες τέχνης, καθώς και τα εστιατόρια, με επιτρεπόμενο αριθμό πελατών στο 1/3 της δυναμικότητας των επιχειρήσεων εστίασης.

Μία στις εκατό επιχειρήσεις σε όλη την Πορτογαλία έχει κλείσει από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE). Σε προσωρινή αναστολή εργασίας παραμένουν 1,3 εκατομμύριο από τα 4,9 εκατομμύρια εργαζόμενους της χώρας.
Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 3,9% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, κυρίως εξαιτίας της μείωσης του τουρισμού.

Άρση περιορισμών στα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας – Σλοβενίας

Σε έναν οδικό χάρτη προς το σταδιακό άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων μέχρι την 1η Ιουνίου, συμφώνησαν η Ουγγαρία και η Σλοβενία, όπως ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σγιάρτ.

«Η επανέναρξη των οικονομιών μας δεν είναι δυνατή χωρίς την επανέναρξη της διεθνούς συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Σγιάρτ, επισημαίνοντας ότι ο ετήσιος όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες της Ε.Ε. ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η Ουγγαρία ξεκίνησε τη Δευτέρα την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στη Βουδαπέστη λόγω κορονοϊού. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας.

Μέχρι σήμερα η Ουγγαρία έχει καταγράψει 3.535 κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων τα 462 θανατηφόρα.

Στη Σλοβενία, σε 1.466 ανέρχονται τα κρούσματα της Covid-19 που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 104 ανθρώπους.

Σουηδία: Ο Απρίλιος ο πιο θανατηφόρος μήνας από το 1993

Περισσότεροι Σουηδοί πέθαναν τον Απρίλιο σε σχέση με οποιονδήποτε μήνα μετά το 1993, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η Σουηδία έχει καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού σε σύγκριση με τους Σκανδιναβούς γείτονές της.

Η Covid-19 έχει προκαλέσει 3.700 θανάτους από τον Μάρτιο που καταγράφηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα, ωστόσο δεν ήταν τόσο φονική όσο κάποιες εποχικές γρίπες των τριών τελευταίων δεκαετιών, όπως τον Δεκέμβριο του 1993, όταν έχασαν τη ζωή τους 11.057 ασθενείς.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ανταποκρίσεις: Γιώργος Παππάς, Κρίστιαν Μαυρής, Δώρα Μακρή, Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος