Εν αναμονή της ανακοίνωσης του σχεδίου της Κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατέστησε σαφές ότι, θα καλύπτει και τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, αλλά και τους εποχιακούς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με τη στήριξη εισφορών και μισθολογικού κόστους.
“Σκοπός μας είναι ένα συνεκτικό σχέδιο. Δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, που πρέπει να ξέρουν οι ταξιδιώτες και οι επαγγελματίες του χώρου, αλλά θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα που θα παράσχει η Πολιτεία, για να μπορέσουν οι άνθρωποι του χώρου να καταλάβουν ότι τους συμφέρει ν’ ανοίξουν και όχι να παραμείνουν κλειστοί. Θα είναι, λοιπόν, ένα πακέτο συνολικό, το οποίο θα εκτείνεται σε ικανό χρονικό διάστημα, για να έχουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, λιγότερη αβεβαιότητα”, , ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.
“Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων που θα μπουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας, που θα ανοίξει η Κυβέρνηση. Είναι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος. Υπάρχουν οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, να επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν. Και αυτοί θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία.
“Οι επαγγελματίες που σκέφτονται να ανοίξουν στις 25 Μαΐου έχουν το φόβο ότι εάν προσλάβουν εργαζόμενους, κάνουν την ανακαίνιση που είχαν σχεδιάσει ή οποιοδήποτε άλλο έξοδο συνδέεται με τη λειτουργία της επιχείρησής τους, θα «μπούνε μέσα». Θα δουν όμως ότι με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε δεν θα συμβεί αυτό. Επομένως, αυτό που κάνουμε, είναι να στηρίξουμε το χώρο αυτό, για ένα ικανό διάστημα, μέχρι να επανέλθει ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα”, ανέφερε επίσης.
“Όταν έχεις μια οικονομία σαν την ελληνική, που τα άμεσα έσοδά της από τον Τουρισμό, είναι περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι όταν στο πεντάμηνο έχεις έσοδα κάτω από το 1 δισεκατομμύριο, πραγματικά είσαι στο μηδέν. Αισιοδοξούμε τώρα, με τα στοιχεία που φαίνεται να υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον τουρισμό. Επομένως, ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία σε σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όλοι, Κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού”, πρόσθεσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι οι μεγαλύτεροι tour operators ερευνούν το θέμα της ασφάλειας των προορισμών και είπε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Σχολίασε άλλωστε και απέδωσε στο ενδιαφέρον αυτό το ότι, το άνοιγμα της Ακρόπολης έγινε θέμα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Σχετικά με τις κυβερνητικές επαφές με άλλες χώρες για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως υπάρχουν τόσο με ευρωπαϊκές, όπου δε θα χρειαστούν διμερείς συμφωνίες πιθανότατα, αφού καλυπτόμαστε από το πλαίσιο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με μη ευρωπαϊκές, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ, οι οποίες «θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα».
Κληθείς να απαντήσει στο πότε θα ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία, παρέπεμψε σε δήλωση του Πρωθυπουργού ότι, «θα ανοίξουν όταν θα έχουμε καθοδική πορεία της πανδημίας», εξηγώντας ότι, θα υπάρχουν στοιχεία στο τέλος αυτής της εβδομάδας κι έπειτα θα ληφθούν αποφάσεις.
Όσο αφορά στην ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη και τη συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν, ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για μνημόνιο», αλλά και το ότι, «πρέπει να προσέχουμε τα ψιλά γράμματα». Όπως εξήγησε, «εδώ έχουμε ξεκάθαρα πακέτο επιχορήγησης και όχι δανεισμού», ενώ σχολίασε και ως θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, βλέπουμε σύμπλευση Γαλλίας – Γερμανίας.
Ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένα σενάριο για μείωση μισθών –συντάξεων».
Απαντώντας επίσης σε ερώτημα για την ύφεση και την επάνοδο της οικονομίας, είπε πως «δε θα αφήσουμε τις οφειλές του Σεπτεμβρίου να γίνουν χιονοστιβάδα, θα υπάρξουν ρυθμίσεις» και τόνισε ότι, «το κράτος δεν χαρίζει». Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες εκπτώσεις φόρων αν αυτό χρειαστεί, σημειώνοντας πως «προς το παρόν δε χρειάζεται».
Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος