Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Νέα ισχυρή συμμαχία απέναντι στις τουρκικές έκνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώνει η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε σφραγίδα ειρήνης, νομιμότητας και ασφάλειας, κάνοντας λόγο για εθνική επιτυχία που κλείνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης την υποδέχθηκαν με επιφυλάξεις υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα και δεν κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η συμφωνία πάντως κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση ήταν, υπήρξαν δύσκολες συνομιλίες και πυκνό παρασκήνιο. Για υπόδειγμα διεθνούς δικαίου έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κώστας Υφαντής έκανε λόγο για απόλυτα θωρακισμένη συμφωνία, που μας φέρνει ένα βήμα μπροστά και δίνει στην Ελλάδα στρατηγικό πλεονέκτημα.
Αύξηση του κυριαρχικού αποτυπώματος της Ελλάδας
Η μελετημένη απάντηση στο ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή. Η Ελλάδα «κλείνει χώρους» διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου συμβάλλοντας στην εδραίωση της ειρήνης.
Δίκαιη και υπόδειγμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Open. Eίπε πως εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και είναι στα όρια που εμείς θα θέλαμε, μέχρι τον 27,59 παράλληλο.
Ανέφερε ότι δεν περιελήφθησαν όχι μόνο οι ακτές του Καστελλόριζου αλλά ολόκληρου του συμπλέγματος, και της Στρογγύλης και της Μεγίστης και ένα τμήμα των ακτών της Ρόδου, γιατί αυτές θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενη οριοθέτηση και με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και αν το θελήσει σε κάποιο μακρινό ορίζοντα, και με την Τουρκία. Όπως επίσης, ανέφερε, αυτό αφορά και ένα μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης.
“Δεν είναι ότι έμεινε κάτι απέξω και εγκαταλείφθηκε”, ξεκαθάρισε και τόνισε πως ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας είναι ότι για τη σύναψή της χρησιμοποιήθηκε μόνο πολύ μικρό κομμάτι των ακτών της Κρήτης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης είναι εκτός αυτής της συμφωνίας και θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη είτε ίσως και ένα μικρό κομμάτι με την Αίγυπτο, όταν η Λιβύη αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να εκπροσωπεί τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης.
Ερωτηθείς για τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες προανήγγειλε γεωτρήσεις, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν βοηθούν και σημείωσε ότι χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί κανείς μια πραγματικότητα και για να κάνει μια στροφή αν θελήσει να την κάνει.
Όσον αφορά στην επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε με σαφήνεια πως η Ελλάδα πιστεύει στον διάλογο, όχι όμως επί παντός επιστητού, σημειώνοντας εκ νέου πως υπάρχει μία ελληνοτουρκική διαφορά υπαρκτή, η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Έστειλε μάλιστα το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία επ’ αυτού, όχι όμως υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών. Δεν φοβόμαστε, διαμήνυσε.
Έντονο παρασκήνιο
Σε άλλη του συνέντευξη στον Σκάι, αναφορικά με το παρασκήνιο είπε ότι ούτε και ο ίδιος ήξερε ότι τελικά θα υπέγραφαν τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. «Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν» είπε.
«Έγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον Σάμεχ Σούκρι (υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου) ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με τον Σούκρι την προηγούμενη μέρα, μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες, η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα», ανέφερε.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμα ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και μάλιστα αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, τηλεφώνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», είπε ο κ. Δένδιας.
Εν τω μεταξύ, σε διάψευση των δηλώσεων Τσαβούσογλου περί υποτιθέμενης ενόχλησης της ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου προχώρησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο. «Δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα Υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ» ειπε απαντωντας προς το Κυπριακο Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας παράλληλα ωστόσο ότι η εν λόγω συμφωνία είναι διμερές θέμα ενός Κράτους Μέλους με ένα τρίτο κράτος και δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να τη σχολιάσει.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι η υπογραφή της ΑΟΖ ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα αποτελεί νίκη του διεθνούς Δικαίου έναντι του νόμου της ζούγκλας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης την υποδέχθηκαν με επιφυλάξεις υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα και δεν κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Την πεποίθηση ότι μια “άρον – άρον” συμφωνία δεν αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα, παρά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η μερική οριοθέτηση είναι στο πλαίσιο ενός ανεκτού συμβιβασμού σε συνδυασμό όμως με την επήρεια που θα πάρουν τα νησιά» είπε στο MEGA, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ ζήτησε να ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας. «Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.
Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ζήτησε η Ελληνική Λύση. «καθώς η επανάληψη των θλιβερών γεγονότων της συμφωνίας με την Ιταλία συνιστούν κίνδυνο για το Έθνος και προσβολή για τη Δημοκρατία».
«Επαναφέρουμε την πρόταση μας για Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου καθώς συνιστά την μόνη προοπτική για ειρηνική επίλυση», σχολίασε το ΜεΡΑ25.
Κ. Υφαντής: Νομικά θωρακισμένη η οριοθέτηση – Πλήττει τον τουρκικό αναθεωρητισμό
«Η συμφωνία έρχεται να ακυρώσει αυτό που προσπαθεί η Τουρκία εδώ και ένα χρόνο τον κόσμο και τον εαυτό της, ό,τι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, έχουν μόνο χωρικά ύδατα και κυριαρχία. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι παράλογο, αλλά η Τουρκία χρησιμοποιεί πολιτικές ισχύος, δηλαδή απειλές και εκβιασμούς. Αυτή η συμφωνία, ανεξάρτητα από τα όποια σημεία δεν είναι ιδανικά, μας φέρνει ένα βήμα μπροστά και δίνει στην Ελλάδα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Τώρα πια η Τουρκία τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, μέχρι σήμερα τρέχαμε εμείς» σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κώστα Υφαντής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και στον Γ. Δάρρα.
Ο κ. Υφαντής χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης υπόδειγμα διεθνούς δικαίου. «Υπακούει ακριβώς στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου του δικαίου της θάλασσας. Είναι θωρακισμένη απόλυτα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στα σοβαρά ότι πάσχει νομικά», σημείωσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη είπε ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια προσφυγή και από τις τέσσερις χώρες, το οποίο ωστόσο μπορούμε να το δεχτούμε και να το υποστηρίξουμε, διότι η Ελλάδα έχει καταφέρει μια νομική διαφορά.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα θελήσει κάτι τέτοιο διότι θα χάσει και αυτό θα ήταν το τέλος των όποιων αφηγημάτων και φιλοδοξιών της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είπε ότι η τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου ήταν υπό συζήτηση εδώ και αρκετά χρόνια, και πως το σημαντικό είναι οι συνέπειες που παράγονται για τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Όντως μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, με αυτή τη συμφωνία δεν έχει 100% επήρεια, όμως επί της αρχής η Αίγυπτος δέχτηκε ότι τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια, εμείς δεχθήκαμε να συζητήσουμε με την αρχή της αναλογικότητας και η γραμμή μετακινήθηκε προς τα πάνω. Είναι πολύ μικρό το τίμημα για τα κέρδη που παράγει αυτή η συμφωνία, είπε.
Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ Ν. Σταυρουλάκης, Κ. Αντωνιάδη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος