Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της κύρωσης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας. Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω των υγειονομικών μέτρων. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν δηλώσει ότι υπερψηφίζουν και τις δύο συμφωνίες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι υπερψηφίζει τη συμφωνία με την Ιταλία και ψηφίζει “παρών” στη συμφωνία με την Αίγυπτο. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν και τις δύο συμφωνίες. Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε νωρίτερα η Ελληνική Λύση η οποία απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα.
Απέναντι στην πρωτοφανή επιθετική αλλά σαφή στρατηγική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι αλλά δεν αρκεί αυτό, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι απαιτείται μία σαφής εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος. “Αν θέλετε εθνική συνεννόηση, δεν έχετε παρά να ζητήσετε τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και να καταλήξουμε σε εθνική στρατηγική”, είπε ο κ. Τσίπρας.
Διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να γίνουν με το Ορουτς Ρέις να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. “Η Ελλάδα δεν έχει αρνηθεί ποτέ τον διάλογο, πιστεύετε όμως ότι μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία να έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι;”, πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό η κ. Γεννηματά.
“Αυτές οι συμφωνίες δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, Οι ισχυρισμοί σας ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο, δεν ευσταθούν», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη από τις 15:00 έως τις 20:00, με σταδιακή προσέλευση των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω των υγειονομικών μέτρων που τηρεί η Βουλή, λόγω του νέου κορονοϊού (60 βουλευτές ανά ώρα).
Με ένσταση αντισυνταγματικότητας από την Ελληνική Λύση, άρχισε η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες. Έπειτα από συνοπτική συζήτηση, η ένσταση απορρίφθηκε.
Ο παριστάμενος υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας αναφέρθηκε σε πρόδηλο νομικό σφάλμα, καθώς στην κύρωση των συμφωνιών αυτών δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος (απόλυτη πλειοψηφία για ψήφιση νόμου που περιορίζει την εθνική κυριαρχία) που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της Ελλ. Λύσης Κ. Χήτας αλλά το 28 παρ. 1* (εφαρμογή Διεθνούς Δικαίου με αμοιβαιότητα). Ο κ. Χήτας είχε αναφέρει ότι οι συμφωνίες είναι επιζήμιες για την πατρίδα και μειώνουν την εθνική κυριαρχία της διότι προβλέπουν μειωμένη επήρεια ελληνικών νησιών.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχει θέμα ακολουθούμενης μεθοδολογίας αλλά όχι θέμα περιορισμού εθνικής κυριαρχίας.
Από το Κίνημα Αλλαγής ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η αίτηση είναι “εκτός θέματος”, ενώ από το ΜέΡΑ25 η Σ. Σακοράφα σημείωσε ότι η αμοιβαιότητα έχει τηρηθεί.
Η συζήτηση πραγματοποιείται την ώρα που η γειτονική χώρα εμμένει σε νέες προκλήσεις προβληματίζοντας την Αθήνα.
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος YΠΕΞ που συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του στην Άγκυρα.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την μαξιμαλιστική της προσέγγιση και προειδοποίησε τη χωρα μας να μην κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδάλλως η Τουρκια δεν θα διστάσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο».
Η κατάσταση θα συζητηθεί στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο και την Παρασκευή στο Βερολίνο, όπου θα παρουσιαστεί και η λίστα με πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος